Lerombolja-e Mia Farrow dühe Woody Allen szobrát?

Woody Allen pedofília botránya
Woody Allen ameriakai filmrendező a Blue Jasmine forgatásán
Vágólapra másolva!
Mia Farrow egy több mint húsz évvel ezelőtti történetet porolt le, a lánya, Dylan pedig egészen személyes formában tálalta ismét a közvéleménynek. Mindezt a Golden Globe és az Oscar átadása közé időzítve, amikor a történet vádlottjának az életművét díjazták, illetve legújabb filmjét várhatóan díjazni fogják. Ilyen egy hátborzongató családi kör Woody Allennel és Mia Farrow-val.
Vágólapra másolva!

A hollywoodi díjátadási szezon közepén, február elsején robbant be Dylan Farrow, Woody Allen örökbefogadott lányának nyílt levele a New York Times blogfelületére arról, hogy több mint húsz évvel ezelőtt a rendező megerőszakolta őt. Az írást felkapta a gyerekmolesztás vádjára felizzó közösségi média, különösen a Twitter, ahol Mia Farrow, Allen volt partnere és gyermekük, Ronan Farrow pár célozgató bejegyzéssel már napokkal korábban, a Golden Globe estéjén megágyazott a most 28 éves nő állításainak. „Woody Allen az élő példája, hogy ez a társadalom elbukik, amikor a szexuális molesztálás és zaklatás áldozatait kellene megóvni” – foglalta össze a nevelőapja elleni vádak lényegét a levelében Dylan Farrow.

Az Allen elleni kampány tavaly novemberben indult egy, a Vanity Fairben megjelent írással, amelyet ugyanaz az újságíró – Maureen Orth – jegyez, aki 1992-ben a Farrow családhoz közel álló forrásokra hivatkozva kirobbantotta a molesztálási ügyet. A novemberi cikkben Mia Farrow elejtett egy érdekes információt, miszerint elképzelhető, hogy Ronannek – az egyetlen Allennel közös fiának – valójában a volt férje, Frank Sinatra az apja. Erre ugyanakkor nem adott bizonyítékokat, nem készült például az ügyben semmiféle genetikai vizsgálat. Ebben a cikkben is felbukkant Dylan és az ő gyerekkori megpróbáltatásai, beleértve az állítólag a padlásszobában történt nemi erőszakot.

Mia Farrow népes családja. Dylant Woody Allen tartja a karjában Forrás: NORTHFOTO/Globe Photos/Jane Read Martin

A több mint húsz évvel ezelőtti történet leporolása aztán január közepén, a Golden Globe estéjén folytatódik, ahol Woody Allent életműdíjjal tüntették ki. Allen nem volt jelen, a nevében Diane Keaton vette át a díjat és mondott laudációt. Mia és Ronan Farrow is ezt a pillanatot találta a legmegfelelőbbnek, hogy a Twitteren sejtelmes üzenetekkel és nagyon is konkrét célzásokkal emlékeztesse a rendező életművét ünneplőket arra, hogy Allennek volt pár egészen furcsa nőügye, beleértve egy állítólagos gyerekmolesztálást, amelynek a nevelt lánya, Dylan Farrow volt az áldozata. Anya és fia mindezt figyelemre méltó összhangban jelezte a Twitter közönségének. Négy nappal később megjelent Dylan szívhez szóló nyílt levele Nicholas Kristof blogjában.

Farrow-ék a Twitteren robbantanak

Miközben a Golden Globe színpadának a kivetítőjén Allen termékeny rendezői éveinek a legjobbjaiból vetíttek le bejátszásokat, addig a fia, Ronan Farrow a Twitteren azt feszegette, hogy vajon szó volt-e arról is, hogy egy nő a nyilvánosság előtt megerősítette: Allen molesztálta őt, amikor hétéves volt, „valamikor az Annie Hall előtt vagy után”. Mia Farrow először ennél kevésbé direkt volt, ő csak annyit írt, amikor egy vér szerinti és két adoptált gyermekének az apját éltették, hogy itt az ideje, hogy egy fagyi mellett átkapcsoljon a Girls című sorozatra.

Ronan és anyja, Mia Farrow is próbált biztosra menni aztán, és belinkelte azt a húsz évvel ezelőtti Vanity Fair-cikket, amelyben a szerző egészen plasztikus részletességgel dolgozza fel Woody Allen és nevelt lánya, Dylan kapcsolatát. Mia a biztonság kedvéért feltette a kérdést is: „Vajon pedofil?” Az 1992 novemberében megjelent írás szerint Mia Farrow házában íratlan törvénynek számított, hogy Woody Allent soha, semmilyen körülmények között nem szabad kettesben hagyni az akkor hétéves Dylannel. A családot jól ismerő források szerint Allen a megszállottja volt a szőke, göndör hajú kislánynak, és alig bírta levenni róla a kezét. Órákon át suttogott a fülébe, és követte mindenhová. Voltak olyan források, akik a Vanity Fairnek arról számoltak be, hogy Allen alsónadrágban fektette ágyba a kislányt, és az egész testével átölelte, miközben Dylan a nevelőapja ujját szopta.

Dylan a Vanity Fair újságírójának is elmondta, amit a mostani nyílt levelében leírt, azt, hogy sokáig úgy gondolta, hogy amit Allen tett vele, az egy normális apa-lánya kapcsolatban teljesen elfogadott. „Hiába érztem magam rosszul ezektől a dolgoktól, azt hittem, hogy emiatt én vagyok rossz gyerek, mert nem akartam azt tenni, amit egy felnőtt kért tőlem.” Az azonban, ami a házuk második emeleti padlásszobájában történt, vízválasztó volt.

Zűrzavaros kapcsolatok

Mia Farrow és Woody Allen családi kötelékeit nem könnyű kibogozni. Farrow két házasságon – Frank Sinatrával és André Previnnel – volt már túl, amikor a nyolcvanas években összejött Allennel. Több gyerekkel – három sajáttal és három adoptálttal – érkezett a kapcsolatba, és bár feleségül nem ment Allenhez, később még két gyereket örökbefogadott vele. Az egyikük volt Dylan. Született egy közös fiuk is, Ronan, de ő és Woody a Vanity Fair 1992-es cikke szerint a kezdetektől allergiásak voltak egymásra.

A nagycsaládos szerkezet a kilencvenes évek elején roppant meg, miután Mia Farrow talált néhány aktképet Allen lakásán a 19 éves adoptált lányáról, Soon-Yiről. Allen 56 éves volt ekkor. Nem sokkal később elhagyta Farrow-t, és 1997-ben feleségül vette Soon-Yit. Azóta is együtt vannak, két gyereket fogadtak örökbe. Mia Farrow második férje, André Previn, akivel közösen fogadták örökbe a vietnami lányt, azóta úgy veszi, hogy Soon-Yi nem létezik. Farrow egyik fia, Fletcher Previn néhány hónapja a Vanity Fairnek azt mondta, hogy kiretusálta Allent minden családi fényképről, és kivágta minden videóról, hogy ha megnézik ezeket, a jóra emlékezzenek, és ne a rosszra.

Allen 16 éve él boldog házasságban Soon-Yivel Forrás: AFP/Jack Guez

Mia Farrow négy hónappal az után vádolta meg Allent először Dylan molesztálásával, hogy kiderült a rendező afférja Soon-Yivel. Allen 1992. augusztus 4-én látogatta meg Farrow vidéki házát Connecticutban. Itt történt meg, hogy 15 percre felügyelet nélkül maradt apa és lánya, és állítólag ez alatt az idő molesztálta Allen a padlásszobában a lányt. A többieknek az volt gyanús, hogy a kislány fürdőruhában volt ugyan, de a bugyi nem volt rajta.

Mia Farrow vádja után nagyjából egy héttel később Allen hivatalosan is kérelmezte a felügyeletet a Farrow-val közös három gyereke – az örökbe fogadott Moses és Dylan, valamint a vér szerinti Satchel (ma már Ronan) – felett. A gyerekelhelyezési hercehurca részeként a Yale-New Haven Kórház szakértői vizsgálatai megállapították, hogy Dylant nem erőszakolták meg. Az ügyészség – noha Frank S. Maco államügyész ezt annak idején lehetségesnek tartotta – nem emelt vádat Woody Allen ellen, az ügyben illetékes Elliott Wilk bíró pedig arra jutott, hogy a bizonyítékok nem meggyőzőek, sem pró, sem kontra.

Mia Farrow évekig harcolt az igazáért Forrás: AFP/Helayne Seidman

Az azóta visszavonult Maco államügyész Dylan Farrow levelének a megjelenése után azt mondta, reméli, hogy a fiatal nő elolvashatja az ügyben írott véleményét, amely szerinte ugyanúgy megállja a helyét most, mint húsz évvel ezelőtt. 1993-ban Maco egyébként újságíróknak azt mondta, úgy véli, alapos a gyanú Allen letartóztatásához, de végül – Mia Farrow támogatásával – mégis úgy döntött, nem emel vádat, hogy ne tegye ki a gyereket még több ártalomnak.

Egy 1993-as New York Times-cikk szerint Mia Farrow vallomásából kiderül, hogy amikor a kislányt egy orvos arról kérdezte, hogy az apja hol nyúlt hozzá, Dylan a vállára mutatott. Farrow ekkor egy másik orvoshoz is elvitte Dylant, aki szintén arra jutott, hogy a kislányt nem erőszakolták meg.

Woody Allen 1992-ben azt mondta: egyetlenegy dologban bűnös, hogy a közösen eltöltött évek végén szerelmes lett Mia Farrow felnőtt lányába, Soon-Yibe. „Bármennyire fájdalmas is legyen ez, sem én, sem a gyerekek nem érdemlik meg ezt a fajta bosszút” – mondta.

Dylan Hollywoodnak is üzent

A Farrow család újabb kitárulkozását látszólag a rendezőre zúduló elismerések ihlették, de az Allen elleni vádakat épp akkor melegítették fel, amikor az utóbbi évek legnagyobb sikert hozó filmje a filmakadémiánál is befutó lehet.

Allen két Oscar-díjra jelölt színésznőjével, Cate Blanchett-tel és Sally Hawkinsszal Forrás: AFP/Thomas Samson

Dylan Farrow mostani nyílt levele után több kérdés is felvetődik, például az, hogy Cate Blanchett valóban olyan könnyedén behúzza-e ezek után az Oscar-díjat, mint ahogyan azt sokan biztosra veszik. Woody Allen állítólagos áldozata ugyanis a levélben nem túl árnyaltan Hollywoodot és az Allen filmjeiben játszó színészeket is felelőssé teszi a szenvedéseiért, és a szemükre vetette, hogy kevés kivétellel – őket hősöknek nevezi – elfordították az arcukat, és tovább dolgoztak a rendezővel.

A rendező új filmjét, a Blue Jasmine-t három Oscar-díjra jelölték: legjobb női főszereplő (Cate Blanchett), legjobb női mellékszereplő (Sally Hawkins) és legjobb forgatókönyv (Woody Allen). A címzettek között név szerint is szerepel Cate Blanchett, aki a Golden Globe-on már megnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat. Akkor a beszédében azt mondta, "köszönöm, Woody, hogy engem hívtál fel, és nem valamelyik másik csodálatos nőt ebből a teremből".

Mivel a levélben Cate Blanchettet, Allen legújabb Oscarra jelölt filmjének, a Blue Jasmine-nek a főszereplőjét személy szerint is megszólította Dylan Farrow, a színésznő egy óvatosan megfogalmazott mondattal reagált a kérdésre, hogy mi lenne, ha az ő gyerekével történt volna ez: „Nyilvánvalóan ez egy régóta húzódó, fájdalmas helyzet, és remélem, a család valamiféle megoldást talál, és békére lel.”

Alec Baldwin, aki szintén dolgozott együtt Allennel, és akit Farrow ezért szintén név szerint megemlített a levélben, a Twitteren így válaszolt neki: "Ön téved, ha azt hiszi, nekem vagy bárkinek köze lehet ehhez a családi ügyhöz." Amikor viszont arról kérdezték, nem érzi-e úgy, hogy bocsánatot kellene kérnie Dylan Farrow-tól, Baldwin már nyersebb hangot ütött meg: „Mi a fasz bajotok van, hogy úgy gondoljátok, nekünk kommentálni kellene ennek a családnak a személyes küzdelmét?”

A bíróság helyett az internet mond ítéletet

Mia Farrow és Woody Allen gyerekelhelyezési perének idején, 22 évvel ezelőtt a közösségi média még nem tudott véleményt formálni az ügyről, mert még nem is létezett. A mai napig egy hatvanéves írógépet használó Allen a róla készült dokumentumfilm rendezője szerint nem igazán van tisztában a Twitterrel, bár a blogolásról már hallott, de sokszor keveri a kettőt.

Woody Allen a Blue Jasmine forgatásán Forrás: AFP/Perdido Productions/The Kobal Collection

A Twitteren most futó bejegyzések jó része ugyanakkor bűnösnek tekinti Allent. Sok üzenetet #IBelieveDylanFarrow (#HiszekDylanFarrow-nak) hashtaggel látnak el, és sokszor felemlegetik, hogy nem ez lenne az első alkalom, amikor egy filmrendező kicsi lányokat erőszakol meg. A twitterezők által emlegetett párhuzam Roman Polanski ügyével persze nem állja meg a helyét, hiszen a lengyel rendezőt letartóztatták, vádat is emeltek ellene, és csak azért nem ül börtönben, mert a megfelelő időben elhagyta az Egyesült Államokat, és azóta sem teszi be oda a lábát.

Az elismert publicista, Nicholas Kristof, aki a New York Timesnál vezetett blogján adott felületet Dylan Farrow levelének, a rövid bevezetőjében hangsúlyozta is, hogy Woody Allen ellen soha sem emeltek vádat ebben az ügyben, a rendező mindig is tagadta a vádakat, így megilleti az ártatlanság vélelme. Kristof azért döntött mégis a levél megjelentetése mellett, mert Allen életműdíja felizzította a vitát arról, hogy a Golden Globe-nak kit illik és kit nem illik díjaznia. A publicista szerint a Golden Globe közönsége és döntéshozói Allen mellé álltak, és így lényegében hazugsággal vádolták meg Dylan Farrow-t, akinek a szava nem számíthatott a zseniális rendezőé mellett.

A Guardian véleményrovatában megjelent egyik cikk arra emlékeztet, hogy Allen állítólagos molesztálási ügye több mint húsz évvel ezelőtt kifutotta magát. Abban, hogy most ismét a felszínre került, a szerző a Farrow család médiaérzékenységének a megnyilvánulását látja, egész pontosan azt, hogy a mostani botrány Mia Farrow évtizedek óta nem csillapodó bosszúhadjáratának a része.

A történet számos rétegének a lehámozásával bajlódó cikkek közül az egyik megemlíti, hogy nem feltétlenül volt bölcs döntés Kristofot választatni közvetítőnek, a publicista pártatlanságát ugyanis némileg megkérdőjelezi, hogy nagyon jó barátja Mia Farrow-nak, akivel rendszeresen részt vett különböző humanitárius küldetésekben. Az időzítés mellett felvetődik az a kérdés is, hogy Farrow-ék miért nem a rendőrséghez vagy a bírósághoz fordultak, ha úgy érezték, hogy vannak még elvarratlan szálak az ügyben.