Kezdődik az orosz-ukrán gázvita

Vágólapra másolva!
Az ukrán gáztársaság jelezte, hogy nem biztos, hogy ki tudja fizetni az orosz gázszállítónak a pénzt. Így indult néhány éve a Magyarországot is érintő gázvita.
Vágólapra másolva!

Az ukrán Naftogaz energiaipari cég hétfőn jelezte, hogy előfordulhat, hogy nem lesz képes időben rendezni Oroszországgal szembeni gázszámláját, mivel a vevői sem fizetnek időben.

A gázt szállító Gazprom orosz társaság korábban jelezte, hogy felszólíthatja Kijevet arra, hogy előre rendezze gáztartozását, mert január végére az ukrán adósság elérte már a 3,35 milliárd dollárt. Döntés erről azonban még nincs – nyilatkozott a Gazprom szóvivője a Vedomosztyi című orosz lapnak. Ukrajna 2,452 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországtól januárban 658,4 millió dollárért.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz államfő szóvivője a Reutersnek azt mondta, hogy a Kreml szorosan figyelemmel követi a kétoldalú megállapodások végrehajtását. Nem fűzött megjegyzést ugyanakkor ahhoz, hogy Ukrajna esetleg nem lesz képes időben rendezni a gáztartozását.

A problémamentes orosz–ukrán gázkapcsolatok már csak azért is fontosak Európának, mert Oroszország fedezi a gázszükségletének mintegy negyedét. A Gazprom tavaly 161,5 milliárd köbméter fölgázt exportált Európába. Az ukrán–orosz gázvitáknak a két országon túlnyúló jelentősége van. 2008–2009 telén több hétig Magyarországra sem jutott el az orosz gáz az ukrán szállítás korlátozása miatt.

A komoly devizahiánnyal küszködő Ukrajna tavaly – gyakorlatilag az utolsó pillanatban – elállt attól a tervtől, hogy kereskedelmi megállapodást kössön az Európai Unióval. Ehelyett december 17-én szorosabb gazdasági kapcsolat létrehozásáról állapodott meg Oroszországgal, amely ígéretet tett arra, hogy cserébe 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket, emellett legalább 4 milliárd dollár éves megtakarítást eredményező engedményt ad az Ukrajnába exportált orosz földgáz árából. A 15 milliárd dollárból december végén Oroszország 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásárolt.

Az EU-tól való elfordulás azonban jelentős tüntetésekhez vezetett Kijevben és Ukrajna nyugati tartományaiban. A több halálos áldozattal járó eseményeket itt követheti. Közben hétfőn épp a békülés felé tett lépést a kormány és a tüntető ellenzék, megállapodtak demonstrálók szabadon engedéséről, illetve arról, hogy cserébe a tüntetők felszabadítják a városházát.

Oroszország a napokban jelezte, hogy újabb kétmilliárd dollárért vásárolna ukrán kötvényeket, de erre csak az után kerülhet sor, hogy megalakul az új kijevi kormány, miután Mikola Azarov miniszterelnök lemondott a múlt héten.

Kövessen minket Facebookon is!