Tízezrek tüntettek Madridban az abortusz szigorítása ellen

spanyolország, abortusz, abortusz-törvény, gyermekvállalás, család, tüntetés, transzparens, madrid
Nők tiltakoznak a konzervatív kormány abortusz törvénye ellen Madridban
Vágólapra másolva!
Nőjogi csoportok szerveztek több tízezres tüntetést Madridba az abortusztörvény tervezett szigorítása ellen. A kormány a 2010-ben enyhített szabályozást akarja újra megszigorítani, de ezt a spanyolok többsége ellenzi.
Vágólapra másolva!

Több tízezren tüntettek szombaton Madridban az abortusztörvény szigorítása ellen. A spanyol kormány azt akarja, hogy csak akkor lehessen abortuszt végezni, ha a nőt megerőszakolták, és időben feljelentést tett, vagy súlyos egészségkárosodás fenyegeti, és ezt két orvos is külön vizsgálattal igazolja.

A tüntetést több tucat nőjogi és abortuszpárti csoport szervezte. Sokan érkeztek az ország északi részéből, az őket szállító szerelvényeket Szabadságvonatnak nevezték el. "Hadd döntsenek az anyák!", "Szabadságot a szülőknek a döntésben!", "Az én életem, az én jogom!" – volt olvasható a magasba emelt transzparenseken.

Forrás: AFP/Dani Pozo

Közvélemény-kutatások szerint a spanyolok nagy többsége elutasítja a szigorítást. Az El Mundo felmérése szerint az emberek 73,3 százaléka ellenzi a kormány tervét, de a 18 és 29 év közötti fiatalok körében 84,3 százalék az ellenzők aránya.

A kormány még 2011-es megválasztása idején jelezte, szigorítani fogja az előző kabinet által 2010-ben enyhített szabályokat. Még a 2010 előtti 1985-ben bevezetett törvényeknél is szigorúbbat akarnak.

Forrás: AFP/Dani Pozo

Az ellenzék, civil mozgalmak és nőjogi szervezetek hevesen tiltakoznak a szigorítás ellen. A Spanyol Szocialista Munkáspárt közölte, szükség esetén kész az alkotmánybírósághoz fordulni. Sokan azzal támadják a kormányt, hogy a szigorítással a Franco-diktatúra sötét napjait idézi meg.