A hó és a szél megbénította Bácskát

Vágólapra másolva!
Fagy és hófúvás miatt alig lehet közlekedni a Vajdaságban. Csak Szabadkáig engedik be az autókat Magyarország felől, az úton rekedteket a hadsereg is menti.
Vágólapra másolva!

Kritikus a helyzet Közép-Bácskában a fagy és a hófúvások miatt, írja a Vajdaság ma portál. Kishegyesnél az autópályáról háromszáz embert kellett kimenteni. Őket a bácsfeketehegyi művelődési házban helyezték el.

Rajtuk kívül még vagy kétszázan várnak a segítségre. Vannak, akik már tizenhat órája állnak az autópályán, írja a B92. Mentésükre a szerb kormány a hadsereg helikoptereit küldte. A belgrádi kormány szerint a hadsereg mellett a csendőrség és a rendőrség is részt vesz a mentésben. A Bácsfeketehegy mellett rekedt utasok mentésében a kampányüzemmódba kapcsolt Aleksandar Vucic kormányfő-helyettes is rész vesz: fotó készült arról, hogy egy gyereket ment ki hófúvásból.

A fagy és a viharos szél okozta hófúvások miatt lelassul, helyenként pedig megbénult a közlekedés a Vajdaságban. A helyzetet súlyosbítja, hogy reggel óta Szabadkán és környékén ónos eső esik, és a szél sem csillapodik. Leállt a vasúti közlekedés, a közutak egy része járhatatlan.

A Budapestről Belgrádba, illetve a Balgrádból Budapestről tartó vonatok Verbász és Zmajevo között vesztegelnek. A körülbelül száz utast délelőtt evakuálták, írja a Vecernje Novosti.

A bánáti területeken lassan normalizálódik a helyzet, már csak a Becskerek és Elemér közötti úton nem lehet közlekedni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kéri a Szerbiába készülőket, hogy ne induljanak útnak, a már úton lévők pedig kerüljék el a magyar-szerb határátkelőket, miután a szerb hatóságok az országban kialakult rendkívüli időjárási helyzet korlátozzák a személy- és teherjárművek behajtását Szerbiába.

Egy darabig egyáltalán nem engedtek be Magyarország felől járműveket, jelenleg személyautóval azok a szerbiai állampolgárok léphetnek be, akik legfeljebb Szabadkáig szeretnének eljutni. A nem szerbiai állampolgárokat, illetve a Szabadkán túli úticéllal rendelkezőket, valamint a teherforgalmat továbbra sem engedik be. A szerbiai határrendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy mikor indulhat meg ismét a teljes forgalom.

A magyar rendőrök a határátkelőhelyek előtt már tájékoztatják az utazókat az intézkedésről. A Csongrád megyei kamionparkolók megteltek, félezer teherkocsi várakozik itt. A rendőrség rendszeresen ellenőrzi a parkolókat, Röszkén teát osztanak.

Kövessen minket a Facebookon is!