Több millió köbméter törmelék veszélyezteti a Nagy-korallzátonyt

Vágólapra másolva!
Az ausztrálok egy szénkikötőt bővítenének a világörökségi helyszín közvetlen közelében.
Vágólapra másolva!

Hárommillió köbméter törmelékkel töltik fel a tengert a Nagy-korallzátonynál egy szénkikötő bővítésének a részeként. Ennek eredményeként évente 70 millió tonnával nő meg a boweni Abbot Point kikötő szénforgalma. Ebből a kikötőből nyílik ugyanakkor kijárat a világörökség részeként számon tartott Nagy Korallzátonyhoz is.

Az ausztrál hatóságok szerint a bővítésnek szigorú feltételeket szabtak, és biztosítják, hogy a korallzátony a jövőben is a természet egyik csodája maradjon. A kikötő üzemeltetője szerint a törmelék tengerbe szórásával nem fogják károsítani sem a flórát, sem a faunát, mindössze a víz lehet majd zavaros egy ideig. Szerintük sokkal károsab lenne a környezetre, ha ugyanezt a törmeléket a szárazföldön helyeznék el.

A Világörökségi Bizottság a júniusi, dohai találkozóján vizsgálhatja meg, hogy a Nagy-korallzátony veszélyeztetett világörökségi helyszínnek számít-e ezek után. A Greenpeace szerint nemzetközi felháborodást válthat ki az ausztrál terv. „Nem szórunk törmeléket olyan világörökségi helyszínekre, mint a Grand Canyon vagy Vatikánváros, miért tennénk ezt a korallzátonnyal” – mondta a szervezet szóvivője.