Már a hadsereg utasítja Viktor Janukovicsot

Vágólapra másolva!
Az ukrán elnököt felszólították, hogy tegyen sürgős lépéseket a helyzet stabilizálására, mert aggódnak Ukrajna területi egységéért.
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg és a védelmi minisztérium szerint az országban kialakult szembenállás veszélyezteti Ukrajna területi egységét, ezért felszólították Viktor Janukovics elnököt, hogy tegyen sürgős lépéseket a helyzet stabilizálására.

A fegyveres erőknél szolgálók és a minisztérium alkalmazottainak előző napi kijevi gyűlésén a résztvevők kifejezték aggodalmukat az országban kialakult helyzet miatt.

"Kifejezve saját állampolgári álláspontjukat, a katonák és a fegyveres erők egyéb alkalmazottai, akik Ukrajna védelmi minisztériumának apparátusában dolgoznak, illetve teljesítenek szolgálatot felszólították a hadsereg legfőbb parancsnokát (az államfőt), hogy a törvények nyújtotta keretek között tegyen sürgős intézkedéseket az országban kialakult helyzet stabilizálására és az egyetértés megteremtésére a társadalomban" - áll a közleményben.

A gyűlés résztvevői megengedhetetlennek nevezték az állami hivatali épületek erőszakos elfoglalását, az államapparátus és a helyi önkormányzatok munkájának akadályozását. Hozzáfűzték, hogy a szembenállás további éleződése veszélyezteti az állam területi egységét. Ebben az összefüggésben fordultak felhívással Viktor Janukovics elnökhöz, mint az ukrán fegyveres erők legfőbb parancsnokához a védelmi minisztérium alatt dolgozó személyi állomány nevében.

Az ukrán alkotmány előírja, hogy a hadsereg feladata az ország szuverenitásának és területi egységének szavatolása. A fegyveres erők ugyanakkor semmilyen módon nem használhatók az állampolgárok jogainak és szabadságának korlátozására. Ukrajnában két tárca hatáskörében vannak fegyveres alakulatok: a belügyminisztérium irányítása alá tartoznak bizonyos különleges egységek, mint a Berkut rohamrendőrség, a hadsereg viszont a védelmi minisztérium alá.

Pavlo Lebegyev védelmi miniszter egy múlt vasárnapi nyilatkozatában kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők nem fognak beavatkozni az országban kialakult válságos helyzet rendezésébe