Elhunyt a világ legidősebb flamingója

Greater a flamingó, flamingó, állatkert, ausztrália, Adelaide Zoo
Greater
Vágólapra másolva!
Pénteken el kellett altatni a világ legidősebb flamingóját. Greater, a rózsás flamingó az ausztráliai Adelaide álltkerjében élt 1933 óta, de túl öreg volt, és már alig látott. Legalább 83 éves volt.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Greater, az ausztráliai Adelaide állatkertjének 83 éves flamingója. A madárnak péntek hajnalban adták be az altatót, miután élemedett kora miatt rendkívül megromlott az egészsége. Greater majdnem teljesen vak volt, és azt sem tudták róla, hogy fiú-e vagy lány.

A flamingó 2008-ban még túlélte, hogy sihederek megtámadták, de tavaly kezdett leromlani az állapota. Azóta gyulladáscsökkentőkkel és fájdalomcsillapítókkal kezelték. „Jól reagált a kezelésre, és jól átvészelte a hideg telet” – idézte a Guardian brit lap az ausztrál állatkert igazgatóját. A madár állapota azonban ezen a héten annyira leromlott, hogy további szenvedése elkerülése érdekében elaltatták. Várhatóan emlékművet állítanak neki az állatkertben.

Greater, a flamingó Forrás: AFP/Nicole Miller

Ő volt az utolsó rózsás flamingó Ausztráliában, ahova tilos flamingókat importálni. A madár még 1933-ban, felnőtt korában - vagyis lehet, hogy idősebb is volt mint 83 éves - került Adelaide-be, de azt már nem tudják, hogy a hamburgi vagy a kairói állatkertből érkezett. Greateren kívül már csak egyetlen flamingóféle van az országban, a Chilly nevű chilei flamingó ugyancsak az Adelaide-i állatkert lakója. Az igazgató jelezte, fokozottan figyelik, milyen hatással lesz rá régi társa elvesztése.