A vodka okozza az orosz férfiak vesztét

Vágólapra másolva!
Májbetegség, alkoholmérgezés, baleset vagy verekedés szerepel a halálokok között. A felnőtt férfiak 25 százaléka a rendületlen alkoholfogyasztás miatt nem éri meg az 55. életévét.
Vágólapra másolva!

Az orosz férfiak negyede meghal, mielőtt betöltené az 55. életévét. Kutatások szerint ennek a túl sok vodka az oka. A halálozási okok között szerepel májbetegség és alkoholmérgezés, de sokan balesetben veszítik az életüket, vagy azért, mert részegen verekedésbe keverednek.

A Lancet című folyóiratban megjelent tanulmány készítői 151 ezer felnőttet vizsgáltak tíz éven át az orosz városokban.

Mihail Gorbacsov még 1985-ben szorította vissza drasztikusan a vodkatermelést, és megtiltotta, hogy ebédidő előtt árusítsák a boltokban. A kutatók szerint a vodkafogyasztás vissza is esett a szigorítás után, és csökkent a halálozási arány is. A kommunizmus összeomlása után azonban az emberek ismét elkezdtek inni.

Az alkoholfogyasztást 2006-ban újabb intézekdésekkel próbálták szigorítani, megemelték az adókat, és korlátozták az alkohol árusítását is. 2011-ben az oroszok átlagosan 13 liter alkoholt ittak meg egy évben, ebből nyolc liter főként vodka volt.