13 halott az amerikai hóviharban

Hóvihar Amerikában
WINTHROP, MA - JANUARY 2: Winds whip snow from the beach across Winthrop Shore Drive January 2, 2014 in Winthrop, Massachusetts. An overnight blizzard is due to hit along the Northeast U.S. with six to twelve inches of accumlutation expected in the Boston area along with costal flooding. Darren McCollester/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A legnagyobb káosz New Yorkban és Massachusetts állam sűrűn lakott vidékein van, valahol 60 centis havat mértek. Több államban szükségállapotot hirdettek, több mint kétezer repülőjáratot töröltek. New Yorkban mínusz tíz fok van.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 13 halottja van az Egyesült Államok északkeleti területeit megbénító téli viharnak.

A csúszós utak és a rossz látási viszonyok következtében péntekig Michigan, Kentucky, Indiana és Illinois államban történtek tragikus közlekedési balesetek. Philadelphiában a köztisztaságiak sólerakatában egy leomlott sófal temetett maga alá egy markológépet vezető munkást. A New York állambeli Byronban egy Alzheimer-kóros idős asszony halálra fagyott a mínusz 23 fokos fagyban.

Az összetett viharrendszer 22 államot érint, melyeknek összlakossága eléri a 100 milliót is. A legnagyobb káosz a meteorológiai szolgálat szerint New York és Massachusetts állam sűrűn lakott vidékein alakult ki. Bostonban a hóréteg vastagsága elérte a 45 centimétert, de a nagyvárostól északra 60 centiméteres havat is mértek.

Forrás: AFP/Getty Images/Darren Mccollester

A hóvihar miatt csütörtökön több mint 2600, pénteken pedig újabb 2400 repülőjáratot töröltek, további 4000-et pedig késéssel indítottak. A New York-i JFK és a bostoni Logan nemzetközi repülőteret lezárták, de jelentős káosz alakult ki Philadelphia, Boston, Chicago és Washington termináljain is.

New York és New Jersey államban szükségállapotot hirdettek és a lakosság otthon maradására biztatott Bill de Blasio, Nem York új polgármestere is, aki televíziós beszámolók szerint pénteken maga lapátolta el a havat brooklyni háza elől. A metropoliszban de Blasio szerint csaknem 2500 hóeke és 450 sószóró teherautó igyekszik járhatóvá tenni az utakat a mínusz 10 fokos hidegben és a 16-26 centiméteres hóban.

Massachusetts és Delaware államban zárva maradtak a kormányhivatalok. A munka az ENSZ New York-i székházában is szünetelt. Bostonban és New Yorkban iskolák százaiban szünetelt a tanítás. A két nagyvárosban mentőegységek járták az utcákat, hogy megóvják a hajléktalanokat a fagyhalál veszélyétől.

Az elkövetkező néhány napban Középnyugattól Új-Angliáig újabb hideghullámra készülnek, amelynek következményei a mostani viharénál is súlyosabbak lehetnek. A mínusz 18 fokos vagy annál is keményebb fagy és a 30 centiméteres hó az előrejelzések szerint 140 millió amerikai életét fogja megkeseríteni. A hőérzet Észak-Dakota és Minnesota állam egyes széljárta területein megközelítheti a mínusz 46 fokot is.