Akik miatt a pápa is hitetlenkedni kezdett

ISLAMIST JIHADIST FUNDAMENTALIST TERRORIST MOVEMENT HORIZONTAL SPEECH MOSQUE BLACK FLAG ISLAMIC 14 by al-Furqan Media allegedly Abu Bakr al-Baghdadi
An image grab taken from a propaganda video released on July 5, 2014 by al-Furqan Media allegedly shows the leader of the Islamic State (IS) jihadist group, Abu Bakr al-Baghdadi, aka Caliph Ibrahim, adressing Muslim worshippers at a mosque in the militant-held northern Iraqi city of Mosul. Baghdadi, who on June 29 proclaimed a "caliphate" straddling Syria and Iraq, purportedly ordered all Muslims to obey him in the video released on social media. AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokat arra késztették, hogy újra bombázzon Irakban, ahonnan három éve kivonta katonáit. A pápát arra, hogy hitetlenkedjen. A nemzetközi közvéleményt arra, hogy levegő után kapkodjon a középkori időket idéző brutalitás miatt. Még Orbán Viktort is felháborították. Honnan jön, és merre tart az Iszlám Állam?
Vágólapra másolva!

"Rémülten és hitetlenkedve állunk az Irakból érkező információk előtt: emberek ezreit, közöttük sok keresztényt űznek el kegyetlenül otthonukból, gyermekek halnak éhen és szomjan a menekülés során, nőket rabolnak el, embereket mészárolnak le, és mindenféle erőszakos cselekményt követnek el. – Ferenc pápa szokatlanul erős hangon beszélt az iraki helyzetről vasárnap az úrangyala ima után. – Mindez súlyosan sérti Istent és az emberiességet. Nem kellene Isten nevében gyűlöletet szítani. Nem kellene Isten nevében háborút folytatni."

Persze nem csak a pápa hitetlenkedése mutatja azt, hogy milyen súlyos a helyzet. Az iraki hatóságok szerint több száz nőt és lányt raboltak el a kurd anyanyelvű jazidi vallási kisebbség tagjai közül az észak-iraki Szindzsar városának az elfoglalása után, és eddig 100 ezerre teszik azoknak a keresztényeknek a számát, akik az Iszlám Állam fegyveresei elől menekülve voltak kénytelenek elhagyni otthonukat.

Iraki keresztény menekültek Forrás: AFP/Safin Hamed

A történteket Orbán Viktor sem hagyta szó nélkül. A miniszterelnök kedden az Európai Tanácsnak írt levelet, és azt kérte, hogy a testület az iraki keresztények kérdését is tűzze napirendre augusztusi végi ülésén. „A magyar kormányt mélységes aggodalommal tölti el az a kegyetlen erőszak, amely már létében fenyegeti az iraki keresztény közösséget. A helyzet napról napra tarthatatlanabb, és erre az Európai Uniónak határozott politikai választ kell adnia” – írta.

Középkori brutalitás

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának a beszámolója szerint Szíria keleti felében több embert keresztre is feszítettek, van olyan ausztrál születésű tagjuk, aki saját gyereke kezébe adja egy ember levágott fejét, és jazidik tízezrei néznek farkasszemet a szélsőségesek fegyverei, a hőség vagy a szomjúság általi halállal a Szindzsár-hegyen, ahonnan olyan, független forrásokból nehezen megerősíthető hírek is érkeztek, hogy a szélsőségesek élve temetik el a nőket és a gyerekeket.

A hegyen kialakult helyzet miatt az Irakból hadseregét majdnem három éve kivonó Egyesült Államok több hullámban harci gépekkel támadta az Iszlám Állam fegyvereseinek állásait, hogy segítse a jazidik menekülését, és a nekik szánt segélycsomagok légi úton való odajuttatását.

Iraki katonákkal végeznek a szélsőségesek Forrás: AFP

A milícia az idén nyáron kezdett lélegzetelállító ütemben és brutalitással terjeszkedni Irakban, de nem újkeletű mozgalomról van szó. A különböző beszámolók szerint jelenleg tízezer fegyveressel és kétmillió dollárral rendelkező, Irak északi és nyugati, valamint Szíria keleti és középső részei felett ellenőrzést gyakorló csoportot még a 2000-es évek elején, a világéletében nagy bajkeverőnek tartott, és lefejezéses videóiról hírhedté vált, majd 2006-ban az amerikaiak által egy légi csapásban likvidált Abu Muszab az-Zarkavi alapozta meg.

A Tavhid va al-Dzsihád (Összefogás és szent háború) elnevezésű szervezet a nyugati befolyás ellen és az iszlám törvénykezés, a saría bevezetéséért küzd. Miután az Egyesült Államok 2003-ban a szövetségeseivel háborút indított Irak ellen, a szervezet fizikailag is harcba szállt a nyugati katonákkal. Zarkavi ekkor alakította át a csapatot az al-Kaida iraki szárnyává, és a fegyveresei már akkor kitűntek a brutalitásukkal, véres merényletek és sokkoló lefejezések tucatjait követték el egészen 2006-ig, amikor Baakúba mellett lebombázták azt a házat, amelyben tartózkodott.

Zavarosban halásztak

A szervezet azonban túlélte a vezér halálát, bár új néven - Iraki Iszlám Állam - folytatta tevékenységét, és kissé meg is gyengült, miután az Egyesült Államok, hogy végre dűlőre jusson Irakban, 2007-ben jelentős csapaterősítést hajtott végre, és támogatni kezdte a terroristákkal szembeszálló szunnita törzseket. Az Iraki Iszlám Állam évekre elvesztette jelentőségét, de nem bomlott fel. Amikor Szíriában polgárháborúba fordult a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szembeni felkelés, nagy erőkkel szálltak be a rezsim elleni harcokba, de nemcsak Aszad erőivel, hanem a többi ellenzéki csoporttal is összeakaszkodtak.

A szervezetet ekkor már Abu Bakr al-Bagdadi vezette, aki előbb pénzzel és fegyverekkel támogatta a Szíriában harcoló Nuszra Frontot, majd harcosokat is küldött. Brutalitásuk miatt már ekkor ingatták a fejüket az al-Kaida vezetői is, de az időközben Iraki és Levantei Iszlám Államnak (ILIÁ) átkeresztelt szervezet nagy ívben tett a kritikákra, és folytatta a nyomulást. Az Egyesült Államok 2011-ben aztán kivonult Irakból, az ország helyzetét azonban az új iraki vezetésnek nem sikerült stabilizálnia. Újra fellángolt az erőszak, és ebben élen járt az ILIÁ is. 2014-ben aztán elérkezett az ő idejük.

Ibrahim kalifa Forrás: AFP/-

Miközben az iraki kormány képtelen felülemelkedni az ország megosztottságán, Irak nyugati felének jelentős részét ellenőrzésük alá vonták, a területet pedig folyamatosan növelték észak és kelet felé. Taktikájuk a következő volt: ha tehették, rátették a kezüket az olajkutakra és az infrastruktúrára. Ellenőrzésük alá vontak elektromos erőműveket és vízbázisokat, miközben az uralmuk alatt álló területeken igyekeztek megszervezni a szigorúan ellenőrzött közrendet és az egészségügyi ellátást, de nem feledkeztek meg a következő generációk ideológiai felkészítéséről sem.

A kanadai Vice magazin munkatársai által többek között a szíriai Rakkában forgatott riportfilmek tanúsága szerint egy végletekig ellenőrzött, a szigorú iszlám törvénykezés, a saría alapjain álló, az általuk hitetleneknek tartottakkal – Európa, Egyesült Államok, az iraki és szíriai világi vezetés - szemben végletekig fanatizált társadalmat szerveznek.

Kalifátus Mohamed leszármazottjával

A csoport előrenyomulása a világ közvéleménye számára akkor vált kellemetlenül nyilvánvalóvá, amikor júniusban elfoglalták Moszult. A városból érkező, jóformán minden korábbinál brutálisabb erőszakos cselekményekről érkező hírek – nők megcsonkításáról, Jónás próféta sírjának felrobbanásáról - mindenkit sokkoltak. Moszul után kiáltották ki iraki és szíriai területen húzódó kalifátusukat, amelyet most már csak egyszerűen Iszlám Államnak hívnak.

Al-Bagdadi felülmúlta hírhedt elődjét Forrás: AFP/-

Ekkor lépett a nyilvánosság elé vezetőjük, az előtte négy évig nem mutatkozó Bagdadi is, aki július 5-én, egy pénteki ima alkalmából Ibrahim kalifaként állt elő. Bagdadi saját főideológusa által írt életrajza szerint egyenesen Mohamed törzséből származik. Ennek révén a korábban egy szamarrai mecsetben imámkodó Bagdadinak jogában áll felvenni a kalifa címet.

Al-Bagdadi neve nem volt ismeretlen a témával foglakozók számára, de hiába fogadkozott Amerika 2006-ban Zarkavi megölésekor, hogy végeznek minden újabb Zarkavival, amikor 2009-ben elfogták, nem látták meg a potenciált al-Bagdadiban. Ez, az utóbbi hónapok eseményeit tekintve hibás lépésnek bizonyult, úgy tűnik, Bagdadi minden tekintetben felülmúlta hírhedt elődjét, szervezete pedig már vonzóbb a fanatikus dzsihádistáknak, mint az al-Kaida.