Elszabadult egy hatmázsás bika

Bikafuttatás, Pamplona
A participant is hurled up against a barrier by a Miura bull after being gored in the thigh during the last bull-run of the San Fermin Festival in Pamplona, northern Spain on July 14, 2014. The festival is a symbol of Spanish culture that attracts thousands of tourists to watch the bull runs despite heavy condemnation from animal rights groups. AFP PHOTO / INAKI VERGARA
Vágólapra másolva!
Hét férfi sérült meg a pamplonai bikafuttatás nyolcadik és egyben utolsó, különösen brutális napján, amikor egy hatmázsás bika elszakadt a csordától, és felnyársalt legalább két embert.
Vágólapra másolva!

Két fiatal ausztrál és egy spanyol férfi és négy olasz sérült a pamplonai bikafuttatás hétfői mérlege.

Forrás: AFP/Inaki Vergara

Egy Olivito nevű hatalmas bika egy kanyarban megcsúszva elszakadt rohanó társaitól, és a lemaradt futók közül többet megtámadott, kettőt fel is öklelt. Az egyik áldozatát szarvaival a magasba dobta, és a falnak nyomta, majd még egyszer megtámadta: menekülés közben is utolérte, és szarvát a lábába döfte.
A dühöngő bika nagy riadalmat okozott a hétfői futtatáson, amelyet a szezon legfeszültebb pillanatai és legsúlyosabb sérülései jellemeztek.

42 sérült a mérleg

Idén összesen 42-en kerültek kórházba a bikafuttatásokon szerzett sérülésekkel, kilenc embert még mindig ott ápolnak, köztük Bill Hillman 32 éves amerikai szerzőt, aki egy évtizede rendszeres résztvevője az Ernest Hemingway Fiesta című regényében is megörökített hagyománynak, és aki könyvet is írt arról, hogyan lehet túlélni a bikák előli menekülést.

Fuss, ha kedves az életed! Forrás: AFP/Rafa Rivas

Félig részegen

A résztvevők közül sokan a versenyt megelőző éjszakát végigdorbézolják, isznak és táncolnak, noha a hatóságok igyekeznek korlátokat szabni a kicsapongásnak. Az idén a rendőrség köröz egy fiatalembert, aki megpróbált szelfit készíteni a bikák elől rohanva, alig pár centiméternyire az állatoktól. Akár 3000 euróra is megbüntethetik, ha úgy találják, hogy tettével veszélybe sodorta más futók testi épségét is.

848 méteres futás a halálba

A hétfői futtatás volt a leghosszabb az idén nyáron: az andalúziai Miura-tenyészetből való állatok 4 perc 47 másodperc alatt tették meg a karámtól az arénáig vezető 848,6 méteres utat. A feljegyzések kezdete óta, vagyis egy évszázad alatt 15 ember vesztette életét a fesztiválon. Az utolsó tragédia 2009-ben történt, amikor egy 27 éves madridi férfit öklelt fel egy bika. A reggeli futásban részt vevő bikákat délutánonként az arénában leölik a torreádorok.