Most egy szavazást fúrt meg John McCain

Vágólapra másolva!
Az amerikai szenátus külügyi bizottsága miatta nem szavaz az új külügyminiszter-helyettesről.
Vágólapra másolva!

John McCain amerikai republikánus szenátor megakadályozta, hogy a szövetségi felsőház szavazzon Tony Blinken helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó külügyminiszter-helyettessé kinevezéséről - írta pénteken a The Los Angeles Times. Az arizonai szenátor "totálisan alkalmatlannak" nevezte a jelöltet a feladatra. John McCain pár napja ugyanezekkel a szavakkal szólította fel az amerikai szenátust arra, hogy utasítsák el Colleen Bell televíziós producer budapesti nagyköveti kinevezését.

McCain élesen bírálta Blinkent, amiért az korábban az Irakból való amerikai kivonulás mellett érvelt. A szenátor gyakran kritizálja az Obama-adminisztráció külpolitikáját, és annak idején hevesen ellenezte az iraki csapatkivonásokat is.

A szenátus külügyi bizottságának csütörtökön kellett volna szavaznia Blinken jelöléséről. McCain miatt azonban ez a jövő hétre csúszik. Ha a bizottság jóvá is hagyja a jelölést, azt még a szenátusnak is meg kell erősítenie. Az 52 éves Blinken Barack Obama és Bill Clinton elnöksége alatt is a Fehér Házban dolgozott. A külügyminiszter-helyettesi posztot korábban William Burns töltötte be, aki november elején nyugdíjba ment.

John McCain az új magyarországi nagykövet, Colleen Bell kinevezéséről tartott keddi szenátusi szavazás alkalmával "totálisan alkalmatlannak" nevezte a jelöltet arra, hogy Magyarországon legyen nagykövet, amely egy "nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek". McCain ekkor újfasisztázta le Orbán Viktor magyar kormányfőt is, amivel diplomáciai botrányt kavart.