Még több magyar katona megy Afganisztánba

Vágólapra másolva!
Az új misszió neve: Eltökélt Támogatás.
Vágólapra másolva!

A január elsejével induló Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű új afganisztáni NATO-misszióban a Különleges Műveleti Kontingens, a légikiképzés-támogató csoport, a Nemzeti Támogató Elem, valamint az erők védelmét végrehajtó Biztosító Szakasz fog továbbra is szolgálatot teljesíteni műveleti igény szerint, derül ki Hende Csaba honvédelmi miniszter Országgyűlésnek benyújtott beszámolójából.

Eltökélt Támogatás

Az elmúlt években az afganisztáni magyar szerepvállalás hangsúlya áthelyeződött, írja a honvédelmi miniszter. Magyarország 2013-ban jelentősen csökkentette műveleti szerepvállalását, és a Magyar Honvédség azon egységeit telepítette ki, illetve tartotta kint műveleti területen, amik 2015-től szükségesek az NATO Eltökélt Támogatás műveletének sikeres végrehajtásához is.

123-an lesznek

A Különleges Műveleti Kontingens legfeljebb 50 (váltási időszakban 100) katonával, a Légi kiképzés-támogató csoport legfeljebb 13 (váltási időszakban 26), a Nemzeti Támogató Elem legfeljebb 30 (váltási időszakban 60), a Biztosító Szakasz legfeljebb 30 (váltási időszakban 60) katonával vesz részt a január elsejével induló afganisztáni műveletben.