Korrupció rekord Bulgáriában

Vágólapra másolva!
Tizenöt éve nem volt ilyen magas a korrupció szintje Bulgáriában: az Európai Unió legszegényebb, 7,3 milliós országában minden hónapban 158 ezer alkalommal fizetnek kenőpénzt az állampolgárok - derült ki a bolgár Demokráciakutató Intézet 2014-es jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A felmérés arra mutatott rá, hogy a bolgárok a törvényhozókat és a végrehajtó hatalom letéteményeseit tartják a legkorruptabbaknak, és legtöbb esetben az állami szervek tisztségviselőitől érkezik a csúszópénz fizetésére való felszólítás.

A bolgár fővárosban, Szófiában működő agytröszt beszámolója szerint a kelet-európai ország 18 év feletti lakosságának 39,4 százalékára gyakoroltak nyomást idén, hogy pénz, szívességek vagy ajándékok formájában segítsék ügyeik "olajozottabb" elsimítását. A felmérésben részt vevők 29,3 százaléka bevallotta, hogy valamilyen módon fizetett idén csúszópénzt.

A bolgárok többsége korrupcióellenes

A CED tizenöt éve, vagyis 1999 óta minden évben elvégzi korrupciós felmérését. Az első jelentésben a megkérdezettek 34,2 százaléka számolt be arról, hogy kenőpénz fizetésére kérték, miközben 28,7 százalékuk ismerte be, hogy vesztegetéssel segítette elő ügyei alakulását.

A tanulmány szerint az a tény, hogy a bolgárok többsége korrupcióellenes, és ennek ellenére magatartása sok esetben korrupt, a kormányzás rendszerében megbúvó szerkezeti problémákra világít át. A 2007 óta EU-tag Bulgáriát a korrupció magas szintje és az igazságszolgáltatási rendszere hiányosságai miatt Brüsszel folyamatosan szemmel tartja.

Két év alatt két kormány bukott

A szegénység, a vesztegetés és a korrupció súlyos társadalmi elégedetlenséget okoz a kelet-európai országban: az elmúlt két évben a heves tüntetések miatt két kormány bukott meg Bulgáriában. Egy korábbi átfogó felmérés szerint a bolgárok 69 százaléka országuk állapotát "elviselhetetlennek" minősítette.