Abe Sindzó marad a japán kormányfő

japán választások abe shinzo
Japan's ruling Liberal Democratic Party (LDP) leader Shinzo Abe (R) speaks with colleagues before casting his vote to elect a new Japanese prime minister in the lower house of parliament in Tokyo on December 24, 2014. Japan's parliament on December 24 re-elected Abe as prime minister with an overwhelming majority following the conservative leader's mid-December election triumph. AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI
Vágólapra másolva!
A japán parlament két háza szerdán ismét miniszterelnökké választotta Abe Sindzót, akinek konzervatív Liberális Demokrata Pártja a tíz nappal korábbi előre hozott alsóházi választásokon elsöprő győzelmet aratott.
Vágólapra másolva!

Abe Sindzó a törvényhozó testület alsóházában a képviselők által leadott 470 szavazatból 328-at kapott, a felsőházban pedig a 240 szenátorból 135 voksolt mellette. Ezzel harmadszor lett kormányfő.

Abe Sindzó harmadszor lett kormányfő Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A szavazás formalitás volt, hiszen a december 14-ei alsóházi választások eredményeként az LDP-nek 290, partnerének, a buddhista-pacifista Új Komeitónak 35 helye lett a 475 tagú új törvényhozásban. Az ellenzéki balközép Japán Demokrata Párt (DPJ) 73 széket kapott. A szintén ellenzéki Megújulás Pártját 41 képviselői székhez juttatták a szavazók, míg a Japán Kommunista Pártnak 21 helye lesz az előző választáson szerzett nyolccal szemben.

Rekord alacsony részvétel

Három kisebb párt két-két helyet kapott, és kilenc egyéni jelölt jutott mandátumhoz.

A második világháború óta egyébként most volt a legalacsonyabb a részvételi arány, mindössze 52,38 százalékos.

A kormányfő hivatalosan azzal indokolta a 2016-ról előre hozott voksolás kiírását, hogy újfent választói felhatalmazásra van szüksége gazdasági reformjai folytatásához, illetve az általános forgalmi adó még az előző kormány által jóváhagyott emelésének második lépcsője elhalasztásához.

A második világháború óta nem volt ilyen alacsony a részvétel a választáson Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Szabad kezet kapott

Abe Sindzó az eddig is kormányzó koalíció élén gyakorlatilag felhatalmazást kapott arra, hogy folytassa gazdaságpolitikáját, az „Abenomicsot”. Két évvel ezelőtti hatalomra lépése után három pilléren alapuló reformcsomagot hirdetett, amely a monetáris lazítást, a fiskális élénkítést és a strukturális átalakítást foglalja magában.

A mostani parlamenti választások után új gazdaságösztönző tervet is ígért. Bár ennek tartalmáról nem közölt részleteket, japán sajtóértesülések szerint a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek megállapodás megkötésére készülnek. Ebben a munkaadók megígérik, hogy mindent megtesznek a bérek növeléséért, megengedik beszállítóiknak az árak emelését, cserébe pedig munka-erőpiaci reformokat várnak el a kormánytól. A bérnövekedés kulcsfontosságú az „Abenomics” sikerének szempontjából.

A boy watches a voting paper as his father casts a vote in Japan's general election at a polling station in Tokyo on December 14, 2014. Japanese voters went to the polls for a general election likely to return Prime Minister Shinzo Abe to power, and billed as a referendum on his economic policy. Polling stations opened early across the nation in a lower house election with 1,191 candidates vying for 475 seats. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno