Obama kész együttműködni a kongresszussal

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök kijelentette, hogy az amerikai gazdaság gyarapítása érdekében kész a lehető leghatékonyabban együttműködni a kongresszussal, amelynek mindkét házában - a "félidős" választások eredményképpen - a republikánusok kerülnek többségbe. 
Vágólapra másolva!

A demokrata párti elnök állítása szerint meghallotta a választók üzenetét, mint ahogy azét a kétharmadát is, amely nem ment el szavazni. Úgy vélekedett, az amerikaiak azt akarják, hogy Washington végezze el a feladatát. Kifejezte készségét arra, hogy meghallgatja a republikánusok javaslatait a közös kormányzásra vonatkozóan. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem adja fel az olyan prioritásait, mint a munkahelyteremtés és a bevándorlási rendszer reformja.

A republikánusok hangsúlyos figyelmeztetése ellenére sem mondott le arról, hogy az illegális bevándorlók kitoloncolásának korlátozása és a határbiztonság növelése érdekében egyoldalú határozatokat hozzon.

Jöhet bármi

Az elnök az együttműködés lehetséges területeként a munkahelyteremtést, az infrastruktúrafejlesztést, az adóreformot, az export és a minimálbér emelését nevezte meg. Lehetségesnek mondta, hogy meg fog vétózni törvénytervezeteket, mint ahogy azt is, hogy egyes intézkedései nem nyerik el a kongresszus tetszését.

Közölte: gratulált Mitch McConnellnek ahhoz, hogy ő lesz a januárban felálló szenátusi republikánus többség vezetője. Utalva a szenátor szűkebb pátriájára, arról is szólt, hogy szívesen meginna a politikussal egy kentucky-i bourbon whiskyt.