Merkel nem ért egyet Gorbacsovval

GORBACSOV, Mihail Szergejevics Berlin, 2014. november 8.
Mihail Gorbacsov, az egykori Szovjetunió utolsó elnöke egy erkélyen a Brandenburgi kapu közelében Berlinben 2014. november 8-án. Gorbacsov a berlini fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából tartan
Berlin, 2014. november 8. Mihail Gorbacsov, az egykori Szovjetunió utolsó elnöke egy erkélyen a Brandenburgi kapu közelében Berlinben 2014. november 8-án. Gorbacsov a berlini fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségsorozatra érkezett a német fővárosba. Az 1961 és 1989 között Nyugat- és Kelet-Berlint kettéosztó betonfal lebontását 1989. november 9-én kezdték meg. (MTI/EPA/Jens Kalaene)
Vágólapra másolva!
Angela Merkel nem osztja Mihail Gorbacsov véleményét az ukrán válságról és a Nyugat szerepéről - közölte a német kormányszóvivő hétfőn a német kancellár és a volt szovjet pártfőtitkár megbeszélése előtt.
Vágólapra másolva!

Steffen Seibert jelezte: a német kormány a közelmúlt történelmének kiemelkedő alakjaként tiszteli Mihail Gorbacsovot, és ezen nem változtat, hogy a kancellár és a volt szovjet vezető találkozóján "valószínűleg értékelési különbségek" lesznek az ukrán válságot illetően.

Angela Merkel német kancellár máshogy látja az ukrán helyzetet Forrás: MTI/EPA/Tecjana Zenkovics

A megbeszélés bizalmas, ezért nem tervezik, hogy tartalmáról tájékoztatják a sajtót - tette hozzá a kormányszóvivő, akit arról faggattak, hogy mi a német kormány véleménye Gorbacsov nyilatkozatáról, miszerint a világ új hidegháború küszöbén áll, és ezért a Nyugat a felelős, egyebek között a NATO-bővítése és az ukrán válsághoz vezető "rövidlátó politika" miatt.

Mihail Gorbacsov a berlini fal leomlásának 25. évfordulóján mondott figyelemfelkeltő beszédet Forrás: MTI/EPA/Jens Kalaene

Steffen Seibert úgy válaszolt: nem szabad elfelejteni, hogy nem a NATO, hanem Oroszország sértett nemzetközi jogot a Krím illegális bekebelezésével, Kelet-Ukrajna destabilizálásával és az Ukrajna szuverenitását garantáló Budapesti memorandumból fakadó kötelezettségei megszegésével.