Megmosakodhatnak a hajléktalanok a Vatikánban

Vágólapra másolva!
Mosakodásra alkalmas illemhelyeket helyeznek el a Szent Péter téri fedett oszlopcsarnok területén. Így akarnak segíteni a Róma utcáin élő hajléktalanoknak - jelentette be Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás.
Vágólapra másolva!

Krajewski érsek azt mondta, olyan tisztálkodási pontokat állítanak fel, ahol zuhanyozni is lehet. Az első hármat hétfőn helyezik el a Szent Péter tér barokk oszlopai között. A fedett oszlopcsarnok lehetővé teszi, hogy az itt tisztálkodó hajléktalanok kíváncsi szemektől távol tudjanak mosakodni, akár esős időben is.

„Adjuk vissza ezeknek az embereknek a méltóságát!” - hangoztatta Konrad Krajewski. A pápai főalamizsnás hangsúlyozta, hogy Rómában a hajléktalanoknak nehéz mosakodási lehetőséghez jutniuk. A vasútállomásokon fizetősek az illemhelyek, a presszókba, éttermekbe nem engedik be őket. Krajewski érsek szerint a menhelyeken és a plébániákon található zuhanyozók száma sem elegendő.

Kijelentette: a római önkormányzat feladata lenne a hajléktalanok segítése, de a hatóságok csak „programokat készítenek”, ahelyett, hogy cselekednének. „Segíteni azonnal kell, nem lehet mindig a holnapra várni!” - fogalmazott Konrad Krajewski. Megjegyezte, a plébániákon is minél több zuhanyt kellene a hajléktalanok rendelkezésére bocsátani, „anélkül, hogy EU szabályzatokra hivatkozva megvonják tőlük a zuhanyépítési engedélyt”.