Kína kiállt a hongkongi vezető mellett

Vágólapra másolva!
Peking támogatja az egy ország, két társadalmi rendszert.
Vágólapra másolva!

A kínai elnök támogatja Hongkong első számú vezetőjét és a város kormányzatát a társadalmi rend fenntartásában, a joguralom védelmében – számolt be a kínai sajtó a Hszi Csin-ping és Leung Csun-jing vasárnapi találkozóján elhangzottakról.

Hszi elnök kijelentette, hogy a központi kormány teljes mértékben megerősíti és támogatja azokat az erőfeszítéseket, amelyek a különleges közigazgatási övezet törvények szerinti kormányzására irányulnak, s különösen azt a sok munkát, amely a joguralom és a társadalmi rend megőrzését szolgálja.

Tovább fejlesztik a demokráciát

Hszi emlékeztetett rá, hogy Kína elfogadott egy tervezetet, amely „a jogállamiság átfogó továbbfejlesztésére irányul”, s amely egyben az „egy ország, két társadalmi rendszer” jogi érvényesítésének részét képezi.

Ez a tervezet Kína számára nagy lépés előre a kormányzás korszerűbbé tételének és a kormányzati munka javításának útján – jegyezte meg az elnök. Hangsúlyozta az alaptörvényben foglaltak pontos végrehajtását, s egyúttal további elkötelezettséget vállalt a hongkongi demokrácia fejlesztése iránt, a törvényekkel összhangban.