Katalán népszavazás: törtek-zúztak a kapucnis fiatalok

Vágólapra másolva!
Ezen kívül nem volt nagyobb rendbontás.
Vágólapra másolva!

Alapvetően nyugodtan zajlott a spanyolországi Katalóniában az „alternatív” népszavazás, csupán szórványos rendbontásról számolt be késő délutánig a nem ügydöntő konzultációt figyelemmel kísérő sajtó.

A legkomolyabb incidens Geronában történt. Öt kapucnis, arcát sállal elfedő fiatalember berontott egy iskolába és törni-zúzni kezdtek az épületben kialakított szavazóhelyiségben. A vandálokat bilincsben vezették el rendőrök.

Fennakadást okozott, hogy L'Hospitalet de Llobregatban az egyik, szavazóhelyiségek számára kijelölt iskola igazgatója reggel nem volt hajlandó kinyitni az épületet, mivel nem ért egyet a szavazással.

Öt katalán településen a polgármesterek ellenvéleménye miatt nem lehetett voksolást tartani. Az El País című napilap szerint így a 300 fős Pontons nevű faluban emiatt a kilenc kilométerrel távolabb lévő szomszéd településre kellett utaznia azoknak, akik szavazni akartak, de megszervezték, hogy mikrobusz szállítsa őket.

A katalán kormányzat részvételi adatokat csupán kora délután közölt. Egy óráig 1,1 millióan adták le a szavazatukat a 5,4 millió választásra jogosult állampolgár közül.