Horngyuláznak a szlovákok

Vonatra várakozó fiatalok Nagyszombaton
Vágólapra másolva!
Életbe lépett hétfőn Szlovákiában a széles körű vasúti utazási kedvezményeket bevezető kormányzati intézkedése, amelynek értelmében a 26 évesnél fiatalabb diákok jelentős része és a 62 évnél idősebbek ingyenesen utazhatnak vonaton az ország területén.
Vágólapra másolva!

Az ország történetében példa nélküli, rendkívül széles körű vasúti utazási kedvezményt bevezető intézkedést októberben hagyta jóvá Robert Fico kabinetje, a kedvezmények egy szimbolikus időpontban, a csehszlovákiai rendszerváltoztatás 25. évfordulóján léptek életbe.

Minden uniós polgárnak jár

Az utazási kedvezmény minden európai uniós állampolgár által egyaránt érvényesíthető. Annak alapján Szlovákia területén minden 15. életévét be nem töltött gyermek, minden 26 évesnél fiatalabb, nappali tagozatokon tanulmányokat végző diák, illetve a 62. életévüket betöltött személyek és a nyugdíjasok térítésmentesen vehetik igénybe a vasúti személyszállítást.

Vonatra várakozó fiatalok Nagyszombaton Fotó: Tevan Imre - Origo

2. osztályra

A kedvezmény másodosztályú menetjegy ingyenes megváltására jogosít fel, az állami és a magánkézben lévő vasúti társaságok csaknem összes járatára egyaránt érvényes, ez alól csak az Intercity vonatok képeznek kivételt. Az ingyenes utazás 6 éves életkorig menetjegy nélkül, 15 éves korig az életkort igazoló személyi okmány felmutatásával beszerzett menetjegy segítségével vehető igénybe.

A nappali tagozatos, 15 és 26 év közötti korú diákok, a nyugdíjasok, illetve a 62 évesnél idősebbek a térítésmentes menetjegyeiket az állami vasúttársaság (ZSSK) által ingyenesen kiállított igazolvány alapján válthatják meg. Ezt az igazolványt a ZSSK jegypénztáraiban lehet igényelni, illetve az elkészítését a kedvezményre jogosultak közül a 62 évesnél idősebbek és a Szlovákiában kiállított diákigazolvánnyal rendelkezők a társaság honlapján (www.slovakrail.sk) is kérvényezhetik. A Szlovákiában kiállított diákigazolvánnyal nem rendelkező, 15 és 26 év közötti életkorú, nappali tagozatos diákok ezt úgy tehetik meg, hogy iskolájukban hitelesíttetik a ZSSK honlapjáról letölthető, az iskolalátogatás igazolására szolgáló formanyomtatványt, majd ezt felmutatva igényelhetik a szlovák állami vasúttársaság jegypénztáraiban az ingyenes igazolványt.

200 ezren regisztráltak

A kedvezmény bevezetésének nagy visszhangja volt, az ingyenes utazáshoz szükséges regisztrációt eddig csaknem kétszázezren végezték el, és a ZSSK adatai szerint már az első órákban több mint húszezren vették igénybe a kedvezményt. A díjmentes vasúti közlekedés bevezetésére, illetve arra, hogy várhatóan jelentősen megemelkedik majd az utasok száma, már a kedvezményt bevezető kormányrendelet jóváhagyása után reagált az állami vasúttársaság, hétfőtől növelte meg vonatszerelvényeinek számát, hogy a kapacitásuk 12 ezer férőhellyel bővüljön. A ZSSK ezzel a céllal december 14-től 103 új vonatjáratot indít.