Hamarosan újra szállítunk gázt Ukrajnába

földgázellátás, Nyomásmérő a Földgázszállító Zrt. csanádpalotai mérőállomásán a román-magyar gázvezetéken. A tervek szerint Románia 2013 decemberében kezd gázt exportálni Magyarország felé az Arad-Szeged vezetéken keresztül.
Vágólapra másolva!
Mintegy két hónap szünet után decemberben már Magyarország újra szállíthat gázt Ukrajnába – legalábbis az ukrán energiaipari konszern vezetője szerint ezt ígérte Magyarország. A szállítás leállítása mögött Ukrajna továbbra is politikai indítékokat sejt. 
Vágólapra másolva!

Magyarország azt tervezi, hogy felújítja az Ukrajnába irányuló gázszállításokat decemberre - közölte a Naftohaz ukrán állami energiaipari konszern vezetője. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak Andrij Kobolev, a Naftohaz igazgatótanácsának elnöke elmondta, jelenleg Szlovákia felől maximális, Lengyelország felől jó mennyiségben áramlik a földgáz Ukrajnába, de Magyarország irányából szünetel.

Nyomásmérő a Földgázszállító Zrt. csanádpalotai mérőállomásán Forrás: Origo

Az Origo is beszámolt róla, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt. szeptember 25-én megszakította a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő gázszállítást Ukrajna felé. A cég szerint az ellátásbiztonság és a hálózati egyensúly fenntartása érdekében döntöttek így. A fejlesztési tárca szerint pedig a télre való felkészülés, a magyar gáztárolók feltöltése miatt történt a leállítás.

Ezt megelőzően Magyarország felől a maximálisan lehetséges 16,8 millió helyett, 3-4 millió köbméter földgáz érkezett naponta Ukrajnába. Az ukrán fél akkor politikai nyomásgyakorlást sejtett a lépés mögött. Orosz és ukrán hírportálok akkori beszámolóikban rendre megemlítették, hogy a döntés előtt Budapesten megbeszélést tartott Orbán Viktor kormányfő és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója.

"A magyar kormány érthető mechanizmussal ösztönözve úgy döntött, hogy leállítja a gázszállítást Ukrajnába. De a Gazprom orosz gázvállalatnak nagyon nehéz nyomást gyakorolnia az európai partnerekre az Ukrajnába irányuló gázszállítás kérdésében, és nem is volt ebben sikeres. Sikert csak Magyarországon értek el, de ez politikai döntés volt" - mondta Kobolev.