Ficót három nap alatt sem tudták leváltani

miniszterelnökök autói
Robert Fico szlovák miniszterelnök
Brüsszel, 2013. december 20. Robert Fico szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének második napi ülésére érkezik az Európai Tanács brüsszeli székházához 2013. december 20-án. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Vágólapra másolva!
Már harmadik napja tárgyal megszakítás nélkül Robert Fico kormányfő leváltásáról a pozsonyi törvényhozás, amelynek szombat este kezdett rendkívüli ülését azzal az indokkal kezdeményezték ellenzéki képviselők, hogy a kormányfő és pártja a felelős a korrupció és a kliensrendszer állítólagos szlovákiai térnyeréséért.
Vágólapra másolva!

A kormányfő leváltásának céljából összehívott rendkívüli ülés miatt már szombat este óta a parlamentben üléseznek a képviselők. Hétfő reggel még 11 képviselő felszólalása van hátra, csak ezután szavaznak majd a honatyák a miniszterelnök leváltásáról.

Fico nem sok időt töltött a plénumban, szombaton egy egyórás beszédet mondott, majd távozott. Szerinte az ellenzéknek nincsenek saját ötletei, ezért csinálnak ilyen választás előtti színházi előadást.

Robert Fico biztosan a helyén maradhat Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Az ellenzék képviselői úgy osztották be maguk között a szolgálatot, hogy amíg egyesek a teremben éppen felszólaltak, addig mások kialudták a hosszú hétvégét. Miroslav Cíz, a Smer képviselöoje beismerte, hogy még a kormánypárt képviselői is beosztás szerint jártak aludni, Juraj Blanár azonban azt állította, ő ilyesmiről nem tud semmit.

Nem lesz sikeres az akció

Egyébként nem sok esély van arra, hogy a szociáldemokrata kormányfőt elmozdítsák, mivel a kormánypártoknak abszolút többségük van a szlovák parlamentben.

A mostani próbálkozás már a harmadik eset a jelenlegi kormányzati időszakban, amikor az ellenzék megpróbálja elmozdítani posztjáról a kormányfőt. Az első próbálkozásra tavaly ősszel volt, a Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) 49 százalékos részvénycsomagjának állami felvásárlásával összefüggésben. A második kísérlet pedig idén februárban zajlott, s azt egy a még előző Fico kormányzat (2006-2010) idejéből származó – az ország széndioxid kibocsátási kvótáinak értékesítésével összefüggő – botránnyal indokolta az ellenzék.