Az év végén lemondhat az államfő

Giorgio Napolitano
Giorgio Napolitano olasz elnök sajtóértesülések szerint várhatóan az év végén távozik.
Vágólapra másolva!
A Corriere della Sera olasz napilap vasárnapi száma szerint Giorgio Napolitano decemberben bejelenti lemondását és január első felében távozik tisztségéből.
Vágólapra másolva!

Olaszországban megindult a találgatás a köztársasági elnök utódjának személyéről, miután az olasz sajtó olyan értesüléseket tett közzé, amelyek szerint a második mandátumát teljesítő 89 éves Giorgio Napolitano államfő az év végén bejelenti, hogy távozik tisztségéből.

A Corriere della Sera olasz napilap vasárnapi száma szerint Giorgio Napolitano decemberben bejelenti lemondását és január első felében távozik tisztségéből. Olaszország következő köztársasági elnökét a római parlamentnek kell megválasztania.

Giorgio Napolitano olasz elnök sajtóértesülések szerint várhatóan az év végén távozik. Forrás: AFP/Paolo Giandotti

Az olasz sajtó szerint a jövő áprilisban kilencvenedik évét betöltő Napolitano elfáradt. A La Repubblica balközép napilap úgy tudja, a köztársasági elnök az Olaszország által jelenleg betöltött soros európai uniós elnökségi félév végére időzítené távozását.

Giorgio Napolitano december 31-én este, az olaszokhoz intézett szokásos év végi beszédében jelenthetné be lemondását. A La Stampa szerint nincsen pontos dátuma az államfő tervezett távozásának, de ha jövő tavasszal előrehozott választások is lesznek, Napolitano még ezek előtt lemond tisztségéről.

Az elnöki palota nem kommentálta az államfő távozásáról szóló híreket.