Államfőt választ Románia

Szilágyi, Zsolt; Kelemen Hunor Csíkkarcfalva, 2014. november 2.
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje leadja a szavazatát a romániai elnökválasztáson a Hargita megyei Csíkkarcfalván 2014. november 2-án. Romániában ez
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje adja le szavazatát.
Vágólapra másolva!
18,3 millió román állampolgár szavazhat arról, ki legyen Románia államfője a következő öt évben. Az első részeredményeket hétfő délelőtt teszi közzé az országos választási iroda. A választáson két magyar jelölt is indul, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Szilágyi Zsolt pedig az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltje. Délután 4-ig a jogosultak 35 százaléka voksolt.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a 14 államfőjelölt egyike sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének támogatását, akkor november 16-án második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerző jelölt részvételével. Belföldön 18 500, külföldön pedig csaknem 300 szavazóhelyiséget rendeztek be. A belügyminisztérium útlevélosztálya szerint félmillió román szavazópolgárnak van állandó külföldi lakhelye, a külföldön tartózkodó román vendégmunkások számát azonban a hatóságok is ennek többszörösére, 2-3 millióra becsülik.

Második fordulóra számítanak

A kiegyensúlyozottnak ígérkező verseny és a külföldön élő választók hagyományosan alacsony részvétele közepette kizárható, hogy valamelyik jelölt már az első fordulóban összegyűjtse a megválasztásához szükséges több mint 9 millió szavazatot. Az államfői tisztség sorsát így várhatóan a második forduló dönti majd el.

A közvélemény-kutatások egybehangzóan azt jósolják, hogy november 16-án Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és Klaus Johannis, a Keresztény-liberális Szövetség államfőjelöltje fog megmérkőzni a következő ötéves államelnöki mandátumért. Mivel mindkét politikusnak saját pártján kívüli támogatásra is szüksége van még ehhez, az első fordulónak fontos politikai tétje van azon jelöltek számára is, akik távol állnak attól, hogy bekerülhessenek a második fordulóba, mert az ő szavazótáboruk döntheti majd el, ki lesz Románia következő elnöke.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje adja le szavazatát. Forrás: MTI/Haáz Sándor

Magyar jelöltek

A két magyar jelölt is - Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltje - azzal bátorítja részvételre a magyarságot, hogy a rájuk adott voksok mutatják majd meg a közösség erejét, és kölcsönöz politikai súlyt a magyar érdekek képviseletéhez. A romániai elnökválasztáson hat közvélemény-kutató cég készít országos exit pollt. A választóhelyiségekből távozók nyilatkozatai alapján készülő becsléseket a vasárnap esti urnazáráskor ismertetik a hírtelevíziók. Az első részeredményeket hétfő délelőtt teszi közzé az országos választási iroda.

Alacsony a részvétel

Délután 4-ig a jogosultak 35 százaléka voksolt. A szavazásra jogosult 18,3 millió román állampolgár 35,1 százaléka adta le voksát 16 óráig a romániai elnökválasztáson - közölte vasárnap az országos választási iroda.

Ez a részvétel némiképp elmarad a legutóbbi, 2009-es elnökválasztáson regisztrálttól, amikor a nap végéig a névjegyzékben szereplők 53,5 százaléka voksolt. Így kizárható, hogy a 14 jelölt valamelyike most megszerezze a választók több mint felének támogatását, az elnöki tisztség sorsáról tehát a november 16-án megrendezendő második forduló dönt majd a két legtöbb szavazatot szerző jelölt részvételével.

Az átlagnál nagyobb részvételt az ország déli részén, a Duna menti megyékben, és az erdélyi Szeben megyében jegyeztek fel, a legkisebbet pedig Székelyföldön. Kovászna megye a sereghajtó 27,4 százalékos részvétellel, Hargita megye hátulról a negyedik 29,23 százalékkal.