A Huawei magyarországi igazgatója kapta a Nagy Falat

Vágólapra másolva!
Kínai-Magyar Barátságért Kitüntető Díjat Szijjártó Péter adta át.
Vágólapra másolva!

Hétfőn adták át, a Kínai–Magyar Barátságért Kitüntető Díj – Nagy Fal elnevezésű kitüntetést az Országházban. A díjat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át, és mondott pár szót is.

Szerinte azért fontos a díj, mert ez az együttműködés hosszú távon akkor tartható fenn, ha az emberi kapcsolatok vonatkozásában is megfelelő alapja van.

A díjat 12 szervezet alapította több mint egy évvel ezelőtt, most második alkalommal adták át.

Ők kapták meg a kitüntetést:

  • Bin Yun Song, a Huawei magyarországi vezérigazgatója,
  • a Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola képviseletében Erdélyi Zsuzsanna igazgató, Guo Jia Ming igazgató-helyettes,
  • Wang Deqing, a Nemzetközi Chan Wu Szövetség elnöke.

Szijjártó Péter szerint tavaly rekordot döntött a Kínába irányuló magyar export, ami elérte a kétmilliárd dollárt, és ez idén tovább nőhet.

A kulturális kapcsolatokban is jelentős és látványos előrelépésről beszélt a miniszter:

  • például megállapodást írtak alá, hogy Pécsen megnyílik a negyedik magyarországi Konfuciusz Intézet, ahol a hagyományos kínai orvoslást oktatják,
  • hogy 446 kínai diák tanul Magyarországon, és ez a szám tovább növekedhet,
  • jövő ősszel pedig megindul a kínai tanárképző mesterkurzus az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Oláh Lajos (független) országgyűlési képviselő arról beszélt a díjátadón, hogy idén ünnepelik a magyar–kínai kapcsolatok fennállásának 65. évfordulóját, és hogy az új Kína-politikát Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök indította el, és azóta minden miniszterelnök stratégiai partnerként gondol Kínára.