Bíróság dönti el, megfelelő-e az elnökjelölt nyelvtudása

Vágólapra másolva!
A navahó nemzet legfelsőbb bírósága dönt arról, indulhat-e az elnöki posztért a novemberre kiírt általános választáson Chris Deschene. A jelölt ugyanis nem beszél folyékonyan navahóul, de, mint mondja, már „dolgozik rajta”.
Vágólapra másolva!

A bíróság azt már a múlt héten megállapította, hogy „ésszerű követelmény” a folyékony navahó nyelvtudás ahhoz, hogy valaki indulhasson a legnagyobb őslakos törzs elnöki posztjáért. Arról azonban csak pénteken döntenek, jelölt maradhat-e Chris Deschene.

2011-es adatok szerint háromszázezer navahó él az Egyesült Államokban, akik független önkormányzattal rendelkeznek. A legközelebbi általános választást novemberben tartják.

Beszélgetni tud

Chris Deschene elismeri ugyan, hogy nem beszéli folyékonyan a nyelvet, de – mint mondta – egyrészt már „dolgozik rajta”, másrészt úgy véli, nehéz meghatározni pontosan, mit is jelent a „folyékony beszéd”. A kampány idején ugyanis nem okozott számára gondot, hogy navahóul kommunikáljon a választókkal.

Ellenfelei viszont azt vetik a szemére, hogy hazudott a nyelvtudását illetően a jelölésnél, így ki kell zárni a választásból.

Közös kincs

A navahók számára azonban a kérdés többről szól, mint csupán a választás. Az amerikai kormányok ugyanis évszázadokon keresztül próbálták eltüntetni a navahó nyelvet, elpusztítani a hagyományokat.

A nyelv azonban a navahó kultúra része, hiedelmeik szerint maguktól az istenektől kapták – emlékeztet beszámolójában a Miami Herald, hozzátéve, hogy a navahó az amerikai statisztikai hivatal szerint a legtöbbek által beszélt őslakos nyelv.