Törökország katonákat küld az Iszlám Állam ellen

Vágólapra másolva!
A török miniszterelnök szerint országa mindenáron megakadályozza, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet kezére kerüljön a török határ közelében fekvő, jobbára kurdok lakta szíriai Kobani város.
Vágólapra másolva!

"Nem szeretnénk, ha Kobani elesne. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez ne történjék meg" - szögezte le Ahmet Davutoglu csütörtök este egy tévének adott interjúban. Davutoglu azt mondta, hogy semelyik más ország nem képes úgy befolyást gyakorolni a Szíriában és Irakban zajló eseményekre, mint Törökország, de semelyik más országot sem fogja olyan érzékenyen érinteni a szíriai válság.

Eddig vonakodtak

A török parlament Davutoglu nyilatkozata előtt néhány órával adott felhatalmazást a kormánynak, hogy katonai alakulatokat küldjön Szíriába és Irakba terrorszervezetek, köztük az IÁ elleni harcra. Ankara mindeddig csupán humanitárius segítségnyújtással támogatta az IÁ elleni nemzetközi fellépést, és vonakodott attól, hogy részt vegyen az Egyesült Államok és szövetségesei által létrehozott, dzsihadistaellenes nemzetközi koalícióban.

Asszad eltávolítása a céljuk

Ankara attól tart, hogy amennyiben a dzsihadistákra mért légicsapásokat nem kíséri átgondolt politikai tervezés, a támadások kedvező helyzetbe hoznák a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerőket - miközben a török vezetés Aszad eltávolítására törekszik - és a kurd harcosokat (pesmergákat), akik a nagyobb autonómiáért küzdő törökországi kurdok szövetségesei.

Csak néhány kilométer

Ankarát ugyanakkor aggasztja, hogy a dzsihadisták vészesen fenyegetik Kobanit, már csak néhány kilométerre vannak a központjától, és az elmúlt napokban hatalmukba kerítettek a város környékén mintegy háromszáz falut. A térségből több mint 150 ezer szíriai kurd menekült Törökországba. Márpedig a Törökországban bebörtönzött Abdullah Öcalan kurd lázadóvezér arra figyelmeztetett, hogy meg fognak szakadni a török kormány és a Kurdisztáni Munkáspárt közötti béketárgyalások, ha hagyják, hogy a dzsihadisták mészárlásba kezdjenek Kobaniban.