Szijjártó Péter optimistán látja a szlovák-magyar viszonyt

Vágólapra másolva!
Talán soha ilyen jó esély nem volt a magyar–szlovák viszonyban meglevő nyitott kérdések megoldására, mint most - jelentette ki Szijjártó Péter Pozsonyban.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter miniszterként tett első hivatalos külföldi útja, keddi pozsonyi látogatása során nyilatkozott az Új Szó című szlovákiai magyar nyelvű napilapnak.

A nyitott kérdések - köztük a kettős állampolgárság és néhány nyelvhasználati kérdés - megoldására a külügyminiszter szerint talán még soha nem volt ilyen jó esély mint most. Rámutatott: bár korábban volt már olyan időszak, amikor Pozsonyban és Budapesten egyidejűleg ugyanazon pártcsaládhoz tartozó kormány volt hivatalban, most pedig fordított a helyzet, mégis most van esély azok megoldásra.
Szijjártó Péter elmondta: megállapodás jött létre arról, hogy napirendre kerülnek azok a témák is, amelyekben döntően nincs egyetértés. Ezek vonatkozásában viszont nem azok felvetése a fontos, hanem azok sikeres megoldása, ehhez pedig közös sikertörténetek által lehet eljutni - hangsúlyozta, utalva a két ország közötti gazdasági együttműködésre és a folyamatban lévő közös fejlesztésekre. A "forró témák" napirendre tűzésének időpontját firtató kérdésre válaszolva hozzátette: arra várhatóan már a jövő év eleje alkalmas időpont lesz.

Új alapokon

Szijjártó Pétert a pozsonyi lap újságírója a magyar külpolitika új alapokra helyezéséről és a keleti nyitásról is kérdezte. A külügyminiszter az előbbivel kapcsolatban azt mondta: a világgazdaságban és a világpolitikában olyan változások mentek végbe, amelyek alapvetően megváltoztatták a gazdasági, politikai és katonai erőviszonyokat, erre pedig mindenkinek reagálnia kell, legalábbis ha nyertese szeretne lenni a változásnak. "Ezért helyeztük teljesen új alapokra a magyar külpolitikát, aminek most már egyértelműen az a feladata, hogy a külpolitika eszköztárával magyar gazdasági érdekeket érvényesítsen" - szögezte le.
"Értünk el sikereket, de világosak a kihívások is" - mondta a magyar külpolitika vezetője a keleti nyitás eredményeit firtató kérdésre. Kifejtette: siker az, hogy ázsiai irányban a magyar export jelentősen növekedni tudott és komoly előrelépés, hogy Ázsiából folyamatosan emelkednek a Magyarországra irányuló beruházások. Hozzátette: nagyon komoly kihívás viszont, hogy az orosz-ukrán konfliktus és az embargó miatt jelentősen csökkent az Oroszországba és Ukrajnába irányuló magyar kivitel.

Mozdul a nagykövet

A külügyminiszter az interjúban megerősítette: Balogh Csaba pozsonyi magyar nagykövetet hamarosan a külügyi tárca helyettes államtitkárává nevezik ki. Azért rá esett a választás, mivel olyan nagyköveteket is be akart vonni a tárca munkájába akik "az új típusú megközelítést már eddig is alkalmazták és sikeresek voltak" . jelentette ki a miniszter. Az új nagykövet személyével és kinevezésének időpontjával kapcsolatban pedig kijelentette: az előterjesztés már megtörtént, a jelölt pedig olyan diplomata, aki teljesített már szolgálatot Pozsonyban.