Szanyi Tibor: Ukrajna az Európai Unióhoz való tartozás útjára lépett

Ukrajna
Kijev
Vágólapra másolva!
Minden várakozáson felül, rendben, szabálytalanságok és atrocitások nélkül zajlottak le vasárnap az ukrajnai választások, amelyek jó példái annak, hogy egy feszültségekkel teli ország is képes demokratikus választásokat lebonyolítani – mondta az Origónak Kijevből Szanyi Tibor, az Európai Parlament megfigyelői csoportjának helyettes vezetője.
Vágólapra másolva!

A politikus szerint a 450 tagú rada, azaz az ukrán tanács legitim lesz annak ellenére, hogy 27 egyéni körzetben – Kelet-Ukrajnában és a Krím-félszigeten – nem tudtak választani az ukránok. A képviselők csaknem fele új, az 52 százalékos becsült részvételi arány pedig jónak mondható annak fényében, hogy az ország keleti részein sokan még az utcára is féltek kimenni, és politikai aktivitást mutatni.

A várható végeredmény szerint erős, Európa-barát többségű kormány alakulhat majd, ez pedig azt jelenti, hogy Ukrajna az Európai Unióhoz való tartozás útjára lépett. Szanyi Tibor szerint Petro Porosenko megszilárdította elnöki hatalmát, a becslések szerint 140 képviselőt tudhat majd maga mögött.

Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Csütörtökön, a szavazatok 99,42 százalékának feldolgozottságakor változatlanul fej fej mellett haladt a két legtöbb voksot kapott párt. Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök Népi Frontja állt az első helyen 22,17 százalékkal, hajszálnyival megelőzve Petro Porosenko Blokkját, amely 21,82 százalékot kapott.

A harmadik helyen áll az Andrij Szadovij lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegítés (Szamopomics) nevű párt a voksok 10,99 százalékával.

Rajtuk kívül nagy valószínűséggel bekerül még a parlamentbe a Majdan-tüntetések nyomán eltávolított volt államfőt, Viktor Janukovicsot támogató képviselők és volt kormánytagok által alapított, Jurij Bojko vezette Ellenzéki Blokk, amely 9,38 százalékon áll. Oleh Ljasko populista, nacionalista Radikális Pártja eddig 7,45 százalékot kapott, míg Julija Timosenko Haza pártjának a voksok 5,68 százaléka jutott.

Moszkva szerint legitim az eredmény

„Moszkva elismeri az előrehozott ukrajnai választások érvényességét. Várjuk a hivatalos végeredményt, az eddigi részinformációk meglehetősen eltérőek voltak. Ennek ellenére az már most látszik, hogy a szavazás érvényes volt a néhol kemény és piszkos kampány ellenére" – mondta az Interfaxnak Grigorij Karaszin, az orosz külügyminiszter-helyettes.

„Az új kormánynak meg kell kezdenie a párbeszédet a teljes társadalommal, közvetlen kapcsolatokat kell kialakítania a régiók képviselőivel, és diplomáciai megoldást kell találnia a Kijev okozta problémák orvoslására" – tette hozzá az orosz politikus.

Grigorij Karaszin a RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint úgy nyilatkozott: "azok a pártok kerültek többségbe, amelyek a belső ukrán konfliktus békés megoldása mellett állnak. Ez új esélyt ad arra, hogy visszatérhessenek mindenekelőtt a Minszkben megkötött megállapodáshoz."

A külügyminiszter-helyettes ezzel a Kijev, Moszkva és a kelet-ukrajnai szakadárok közötti minszki tárgyalások folyamán szeptemberben megkötött tűzszüneti megállapodásra, majd a későbbi kiegészítő jegyzőkönyvre utalt.

Petro Porosenko ukrán elnök üdvözölte a vasárnapi szavazás eredményeit, amelyek szerinte az oroszbarát felkelés befejezésére vonatkozó tervének széles körű támogatottságát mutatják.

A Kijevben a választási hétvégén uralkodó hangulatról a helyszíni tudósításunkat itt olvashatja el.