Senki nem akar beköltözni Hitler szülőházába

Hitler szülőháza
Picture taken on September 20, 2012 shows the house were Adolf Hitler was born in Braunau, Austria. The interior ministry is appealing to other ministries to take over Hitler's birthplace in Braunau, amid a years-long debate over what should become of the building.The interior ministry has rented the large pale yellow house where the future Nazi leader was born since 1972 and variously sublet it to a technical institute and an aid organisation. AFP PHOTO / APA / MANFRED FESL +++ AUSTRIA OUT +++
Vágólapra másolva!
Nagy erőkkel keres az osztrák belügyminisztérium olyan hivatalt, amely hajlandó lenne Adolf Hitler szülőházába költözni, a Braunau-am-Innben álló ház ugyanis 2011 óta üresen áll. Korábban az épületben szakmunkásképző és fogyatékkal élők számára berendezett műhely működött. 
Vágólapra másolva!

Az osztrák állam és a városháza 1972 óta közösen bérli az épületet magántulajdonosoktól, így akarják megakadályozni, hogy a német határ menti kisvárosban lévő 800 négyzetméteres impozáns épület neonáci zarándokhellyé váljon. A ház tulajdonosa, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, nemrégiben elutasította az állam és a település javaslatát, hogy népfőiskolát és menekülteket segítő jótékonysági intézményt rendezzenek be benne.

A tulaj nem akarja eladni

Az épület bére - ahol a náci diktátor 1889-ben született és hároméves koráig élt -, havi 4600 euróba, azaz 1,4 millió forintba kerül az államháztartásnak.

Adolf Hitler hároméves koráig élt itt Forrás: AFP/Manfred Fesl

A tulajdonos többször is elutasította az állam vásárlási ajánlatát, arra hivatkozva, hogy az ár nem megfelelő – tette hozzá.

Az 1972-ben megkötött bérleti szerződés értelmében az épületet csak szociális és oktatási célra lehet felhasználni. A dokumentum ezen túl beleszólási jogot biztosít a tulajdonosnak a bérlők kiválasztásakor.