Sebesült ukrán katonák érkezhetnek Magyarországra

Vágólapra másolva!
Átadta megbízólevelét Natalija Halibarenko ukrán külügyminiszter-helyettesnek szerdán Keskeny Ernő, Magyarország új kijevi nagykövete. Megerősítette Magyarország felajánlását, miszerint a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja készen áll a kelet-ukrajnai harcokban megsebesült katonák egy részének orvosi ellátására.
Vágólapra másolva!

Natalija Halibarenko reményét fejezte ki, hogy a magyar kormány továbbra is támogatni fogja Ukrajna eurointegrációs törekvéseit. Keskeny Ernő megerősítette, hogy Magyarország a jövőben is Ukrajna megbízható partnere kíván lenni az unión belül, továbbá reméli, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés kiszélesedik.

Keskeny Ernő emlékeztetett: a magyar kormány 100 ezer euróval járul hozzá Ukrajna elektronikus információbiztonságának megerősítéséhez, továbbá a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja készen áll a kelet-ukrajnai harcokban megsebesült katonák egy részének orvosi ellátására.

Egyhamar azonban nem lesz még napirenden a sebesült és rokkant ukrajnai hadfiak magyarországi kezelése és rehabilitációja, mert az ukrán Egészségügyi Minisztérium csupán szeptember végén rendelkezett egy olyan tárcaközi nyilvántartás létrehozásáról, amelyben rögzíteni kívánják a külföldi kezelésre szoruló katonák adatait. A különböző minisztériumok egészségügyi szolgálatainak összehangolásával csak ezt követően hívnák létre azt a szakbizottságot, amely az említett névjegyzék alapján koordinálni fogja a sérültek további sorsát. Mindez – figyelembe véve a közelgő ukrajnai parlamenti választásokat, illetve az országban uralkodó fejetlenséget – várhatóan nem egy-két napot fog igénybe venni.