Putyin világgá ment a születésnapján

portrait SQUARE FORMAT 2502716 Russia. 10/03/2014 October 3, 2014. President of Russia Vladimir Putin at an annual meeting with winners of the Teacher of the Year award at the Novo-Ogaryovo residence. Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti
Putyint szereti a népe
Vágólapra másolva!
Az elmúlt 16 év során az idén először vett ki szabadnapot Oroszország elnöke a születésnapja alkalmából, amelyet valahol a szibériai tajgában tölt.
Vágólapra másolva!

Saját hagyományaitól eltérve ezúttal nem munkával, hanem aktív pihenéssel tölti születésének 62. évfordulóját Vlagyimir Putyin az idén, jelentette be az orosz elnök szóvivője. Dmitrij Peszkov nem nevezte meg a pontos helyszínt, csupán annyit árult el, hogy az államfő még hétfőn helikopterre szállt, amellyel egy olyan helyre repült a szibériai tajgában, amely 300-400 kilométerre fekszik a legközelebbi lakott településtől. Sok időt azonban ebben az isten háta mögötti zugban sem fog eltölteni, mivel szerdán már újból fontos találkozók szerepelnek a határidőnaplójában.

Eddig mindig dolgozott

Az orosz államfő idei születésnapi elvonulása azért figyelemre méltó, mert Putyin eddig mindig azzal kérkedett, hogy a személyes évfordulóit folyton munkával tölti. Tavaly ilyenkor például éppen Bali szigetén, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagállamainak csúcsértekezletén vett részt, melynek egyik szünetét használták ki jelen lévő kollégái arra, hogy felköszöntsék. Emlékezetes momentum volt, amikor a házigazda Susilo Bambang Yodhoyono indonéz elnök saját gitárkísérettel énekelte el neki a „Happy Bithday To You"-t, amihez más tagállamok küldöttségeinek tagjai is csatlakoztak.

Putyint szereti a népe Forrás:AFP/RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi

Ez a legnagyobb ajándék

Az újságírók érdeklődésére Peszkov elmondta, hogy Putyin rendszerint csupán a közvetlen családtagjaitól kapott születésnapi ajándékokat tartja meg magának. A többi – szokás szerint – az elnöki könyvtárba kerül megőrzésre. Az államfő szóvivője szerint az idei legbecsesebb ajándékot a saját népétől kapta az ország első számú vezetője, miután a Levada orosz közvélemény-kutatási központ által végzett legfrissebb felmérés szerint a honpolgárok 86 százaléka támogatja az elnök politikáját, ami Putyin eddigi legmagasabb népszerűségi indexe.