Mi vár Pistoriusra a börtönben?

Pretoria, 2014. október 16.
A barátnőjének meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó egy pretoriai bíróságra érkezik 2014. szeptember 16-án, az ítélethirdetés negyedik napján. A bíróság a héten dönt arról, hogy
Pretoria, 2014. október 16. A barátnőjének meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó egy pretoriai bíróságra érkezik 2014. szeptember 16-án, az ítélethirdetés negyedik napján. A bíróság a héten dönt arról, hogy börtönbe kell-e vonulnia Pistoriusnak, és ha igen, mennyi időre. (MTI/EPA/Ihsaan Haffejee)
Vágólapra másolva!
Fülledt, túlzsúfolt cellák, ahol néha két-három rab osztozik egyetlen priccsen. Napi egyetlen óra a cellán kívül, mocsok, erőszak, pocsék orvosi ellátás – ez várja Oscar Pistoriust, ha letöltendő börtönbüntetésre ítélik a barátnője megöléséért.
Vágólapra másolva!

Vétlen emberölésben találta bűnösnek Oscar Pistorius paralimpikont a Thokozile Masipa dél-afrikai bíró szeptemberben, hétfőtől péntekig pedig újabb meghallgatások zajlottak, mielőtt kedden kiderül, mi lesz a büntetése. Akár 15 év börtönre is ítélhetik, de az sincs kizárva, hogy felfüggesztettet vagy csak pénzbírságot rónak ki rá.

Bár Dél-Afrikában is vannak jobb és rosszabb börtönök, a rácsok mögötti élet mindenképpen más lesz a sportoló számára, mint amilyenhez Pretoria elit külvárosában lévő, 134,5 millió forintot érő otthonában szokott.

Túlzsúfolt börtönök

A börtönök Dél-Afrikában rettenetesen túlzsúfoltak, számolt be a CNN-nek Nooshin Erfani-Ghadimi, egy civil szervezet projektkoordinátora. Ez azt jelenti, hogy akár három rab is osztozhat egyetlen kisméretű cellán, a negyvenfősekbe pedig ennek a dupláját is bezsúfolhatják.

Nem ritka, hogy két-három rab osztozik egyetlen priccsen, de a szervezet olyanról is hallott, hogy a bírósági tárgyalására váró fogvatartott az első évben a földön aludt, mire megörökölhetett egy ágyat. Az állapotokról önmagukért beszélő képeket közölt a brit Daily Mail.

Napi 23 óra bezártság

Sok rabot a nap 23 órájában a cellába zárva tartanak, akadnak börtönök, ahol már délután 3-4 órától nincs kijárás a közös helyiségekbe. Nincs légkondicionálás, sok helyen rendesen szellőztetni sem lehet, dohányozni viszont igen, így vastagon áll a füst.

A túlzsúfoltság különösen a fogdákban brutális, ahol kétszer annyi rab van előzetesben, mint amennyinek hely van. A börtönök kihasználtsága a hivatalos adatok szerint 133 százalékos. 2011-2012-ben 158 790 ember volt rácsok mögött az 52 milliós ország 243 (más adatok szerint 236) börtönében, harminc százalékuk előzetesben.

Hatalmas médiafelhajtás követte az egész tárgyalást Forrás: MTI/EPA/Ihsaan Haffejee

Különleges elbánás?

Bár a törvény előtt Dél-Afrikában is mindenki egyenlő, az aranyérmes paralimpikon valószínűleg különleges elbánásban részesül majd. Ez már akkor nyilvánvalóvá vált, amikor februárban őrizetbe vették Reeva Steenkamp meggyilkolásának vádjával.

Ahelyett, hogy a központi börtönbe vagy Newlockba szállították volna, a brooklyni rendőrkapitányságon tartották fogva. A többi előzetesben lévőtől eltérően vele a családtagjai a látogatási időn kívül is találkozhattak.

Az ügyvédjei azért is kérték, hogy Pistoriust Brooklynba helyezzék, mert oda hétvégén is bemehettek hozzá – az államügyész pedig nem emelt ez ellen kifogást.

Pistorius többször sírva fakadt Forrás: AFP/Kim Ludbrook

Állapota miatt nem tehetik akárhová

Családtagjai attól félnek, hogy Pistoriust a rabtársai bántalmazhatják a börtönben, ahol különböző bandák működnek. Aggodalmukat alátámasztják azok a hírek is, amelyek szerint az egyik ilyen hírhedt csoport vezetője megfenyegette a sportolót.

A védelem tanújaként behívott Annette Vergeer pártfogó tiszt a Pistoriust a börtönben fenyegető veszélyek között említette a kábítószert és a nemi erőszakot is, úgy vélte, hogy egy fogyatékkal élőt az ilyesmi az átlagnál is jobban fenyeget.

Pistorius a 2012-es paralimpián Forrás: AFP/Adrian Dennis

Elterjedt az AIDS

A gyenge fizikumú, nem elég férfias, újonnan jött vagy meleg elítéltek elleni nemi erőszak mindennapos, amely fölött az őrök sokszor szemet hunynak, vagy egyszerűen kinevetik az áldozatot.

Gyakran előfordul, hogy az áldozatok ráadásul HIV-vírussal is megfertőződnek, gyógyszeres kezelést viszont nem kapnak a börtönben – számolt be például egy konkrét esetről az Irinnews.com.

Mivel Pistoriusnak mindkét lábát amputálták, ha börtönbüntetésre ítélik, akkor az elhelyezésénél a különleges egészségügyi igényeit is figyelembe kell venni.