Maszkos ember is volt a lelőtt maláj gép áldozatai között

Ukrajna felett lelőtt maláj gép, roncsok
TOPSHOTS A part of the Malaysia Airlines Flight MH17 at the crash site in the village of Hrabove (Grabovo), some 80km east of Donetsk, on August 2, 2014. Shelling today forced international experts to abandon part of the crash scene of the downed Malaysia Airlines jet in east Ukraine as sniffer dogs working elsewhere on the vast site helped uncover the remains of more victims. 298 people were killed when the Malaysian airliner was shot down over Ukraine on July 17. AFP PHOTO/ BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Oxigénmaszkkal az arcán találták meg a Kelet-Ukrajna felett lezuhant malajziai utasszállító gép egyik utasának holttestét - jelentette be Frans Timmermans holland külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a Boeing-777-es gép utasai azonnal meghaltak.
Timmermans, akit a NOS holland állami televízió csütörtökön idézett, kérdésre válaszolva azt mondta: "Az emberek aligha észlelhették a rakéta közeledését, de tudják-e, hogy az egyik áldozatot oxigénmaszkkal az arcán találták meg? Ez azt jelenti, az utasnak volt ideje erre felvenni. Végső soron nem zárhatjuk ki ezt a lehetőséget" - tette hozzá.

A jelentésben nem szerepelt

A júliusi katasztrófa okait vizsgáló holland szakértői testület által szeptember 9-én nyilvánosságra hozott előzetes jelentésben nem szerepelt az, hogy az egyik utason oxigénmaszk volt. A holland bizottság szerint több, kívülről érkező nagy energiájú tárgy által okozott szerkezeti károsodás miatt már a levegőben darabokra szakadt a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata Kelet-Ukrajna fölött.

Forrás: AFP/Bulent Kilic

Másodperceik voltak

Szakértők szerint ilyen esetekben a fedélzeten tartózkodó utasok szinte azonnali halálra vannak ítélve, legfeljebb néhány másodpercig maradhatnak életben. Az utasszállító repülőgépeken nyomáscsökkenés esetén az oxigénmaszkok automatikusan kiesnek az utasok fölötti rekeszekből, és azonnal használhatják őket.

Szakadárok lőttek

A tragédiában 298-an vesztették életüket, többségében hollandok, de volt 43 malajziai állampolgár is a fedélzeten. Kijevben és a nyugati országokban már a holland vizsgálat lezárulta előtt arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok lőtték le a gépet egy orosz gyártmányú, Buk típusú légvédelmi rakétával.