Alaposan meglepte Észak-Korea a délieket

Vágólapra másolva!
Váratlanul Dél-Koreába látogatott Észak-Korea kommunista vezetésének három magas rangú tagja, hogy részt vegyenek az Ázsia Játékok záróünnepségén – közölte szombaton a dél-koreai országegyesítési minisztérium, hozzátéve, hogy a küldöttség megbeszélést folytat majd Ju Kildzse tárcavezetővel.
Vágólapra másolva!

Ilyen magas rangú képviselők között öt éve nem volt közvetlen tárgyalás – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. A hírek szerint az észak-koreai küdöttség tagja a Hvang Pjongszo, az észak- koreai népi hadsereg politikai bizottságának vezetője, a hatalom második számú birtokosa a kommunista államban Kim Dzsongun után, valamint elődje Csö Rjonghe.

Látogatásuk azért is keltett nagy figyelmet, mert Kim Dzsongun – hivatalos tájékoztatás szerint egészségi gondok miatt – hetek óta nem mutatkozik a nyilvánosság előtt, ami megfigyelők szerint találgatásokra ad okot.

Az Észak- és Dél-Korea között 1950 és 1953 között zajlott háborút nem zárta le békemegállapodás, így a két ország hivatalosan még mindig hadban áll egymással. A kommunista Észak az utóbbi hónapokban fokozta rakétakísérleteit, amiért Szöul és szövetségesei élesen bírálták.