Egyre több amerikai küldene katonákat Irakba

Vágólapra másolva!
Növekszik azoknak az amerikaiaknak a száma, akik úgy vélik, hogy harcoló alakulatokat is be kellene vetnie az Egyesült Államoknak az Iszlám Állam ellen – derült ki egy friss felmérés eredményéből.
Vágólapra másolva!

Az NBC News és a Wall Street Journal közös közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 41 százaléka véli úgy, hogy az Iszlám Állam ellen a légi csapások mellett harcoló alakulatokat is be kellene vetnie az Egyesült Államoknak. Ez az arány egy szeptemberi felméréskor még csak 34 százalékos volt – emlékeztetett a Time magazin.

Egy hónapja a megkérdezettek 40 százaléka mondta azt, hogy elegendő a légi hadviselés a dzsihádisták ellen – az arányuk most 35 százalékra csökkent.

Azt pedig csupán 15 százalék vallja, hogy semmilyen katonai akciót nem kellene folytatnia az Egyesült Államoknak az Iszlám Állam ellen.

A nemzetközi koalíció rendszeresen támadja a dzsihadisták állásait Kobaniban Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Komolytalan légi háború

A Wall Street Journal egyébként véleményoldalán egyszerűen „komolytalannak” nevezte az Iszlám Állam ellen folytatott légi háborút. A cikk szerzői – az amerikai védelmi politikával foglalkozó, független intézet, a Center for Strategic and Budgetary Assessment főmunkatársai – ezt az állításukat számokkal támasztották alá.

1991-ben, a Sivatagi Vihar 43 napig tartó légi offenzívája alatt a koalíció vadászgépei és bombázói nagyjából napi 1100 bevetést hajtottak végre, 12 évvel később, a második öbölháborúban 800-at. Még a szerbek ellen is naponta 138 légi csapást hajtottak végre 1999-ben, a balkáni háború idején.

A levegőben tankolnak meg egy amerikai F/A-18-as Super Hornet harci gépet Irak felett Forrás: MTI/EPA/Amerikai védelmi minisz/Shawn Nickel

Zéró hatás

Ehhez képest az Iszlám Állam állásai ellen az elmúlt két hónapban az amerikai és a szövetséges légierők összesen 412 csapást hajtottak végre – átlagosan napi hetet.

Ha számításba vesszük, hogy az Iszlám Állam körülbelül 130 ezer négyzetkilométernyi területet tart az ellenőrzése alatt, akkor könnyű belátni, miért nem jelent komoly hatást a frontra a visszafogott bombázás – írják.