A Financial Times szerint az orbáni gazdaságpolitikával viaskodunk

Vágólapra másolva!
A kitiltási ügytől a bankokat érintő adókig szinte mindent Orbán Viktor politikájának tulajdonít a legtekintélyesebb brit gazdasági napilap.
Vágólapra másolva!

A vasfüggöny lehullása óta még senki sem vezette az országot ilyen hosszan. Három zsinórban megnyert választással a háta mögött egyszerűen érinthetetlennek tűnik a magyar kormányfő, éppen úgy, ahogy azt életrajzírója jövendölte még 2009-ben – kezdi meglehetősen személyes hangvételű helyzetértékelését Andrew Byrne.

A tudósító szerint a világon is példátlannak tekinthető internetadó miatt máris repedések jelentkeznek a felépítményen. Az adóteher pedig egy újabb fejezete az unortodox gazdaságpolitikának, amelyet az elemzők csak úgy neveznek: Orbanomics.

Kicsi a mozgástér

A tekintélyes brit gazdasági napilap munkatársa szerint négy év radikális orbáni gazdaságpolitika sem volt képes hatékonyan csökkenteni az államadósságot, amely még mindig 80 százalék fölött van. A gigabájtonként fizetendő 150 forintos adóteher miatt példátlan a Fidesszel szembeni ellenállás. Az ötlet is jelzi, hogy mennyire beszűkült a gazdaságpolitikai mozgástér – vélekedik a cikkíró.

Következetes adóemelés

A szerző megszólaltatja Surányi Györgyöt is, aki szerint az orbáni gazdaságpolitikát leginkább az államosítás, az elsöprő szektorális adók és kivételező kormányzati döntések jellemzik. A volt jegybankelnök szerint, amikor a kormány adóreformjai nem növelték a belső fogyasztást és a beruházási kedvet, akkor a kabinet egyre több unortodox intézkedésre kényszerült.

– fűzi hozzá a pénzügyi szakember.

A szerző idézi Kövér Lászlót és a kormány nemzetközi szóvivőjét is, aki azt mondja, hogy Magyarország most először volt képes három-négy egymást követő évben teljesíteni a kívánt hiánycélt.