Szexpartik helyszínén fogadta Orbánt Berlusconi

Berlusconi villa, Villa San Martino
Villa San Martino
Vágólapra másolva!
Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök Milánó közelében lévő villájában fogadta az őt meglátogató Orbán Viktort szerdán. A Berlusconi által a milánói Casati Stampáktól dömpingáron megvásárolt épület előbb az olasz politika fontos színhelye lett, majd a hírhedt ungabungapartik helyszíne volt.
Vágólapra másolva!

Szerdán Silvio Berlusconinál járt Orbán Viktor magyar kormányfő. A két politikus aktuálpolitikáról beszélgetett Berlusconi lakhelyén, a Milánó melletti Villa San Martinóban. Mivel Silvio Berlusconi már nem kormányfő, és az ellene kiskorúval folytatott fizetős szex miatt indult eljárás a hírnevét is megtépázta, inkább csak amolyan baráti társalgás folyhatott közöttük. Ennél sokkal érdekesebb azonban a helyszín, ahol mindez történt, a Villa San Martino.

Rendőrök a Berlusconi-villa előtt 2011. január 28-án Forrás: Getty Images/2011 Massimo Di Nonno/Massimo Di Nonno

Az épületet az ősi és híres milánói nemesi családtól, a Stampáktól vette meg Silvio Berlusconi 1974-ben. Jóformán reklámáron jutott hozzá, 500 millió lírát fizetett, jóllehet az ingatlan értékét 1,7 milliárd lírára becsülték, nem véletlenül. Csak az épület 3500 négyzetméteres, de járt vele egy több mint 10 ezer kötetes könyvtár, benne 3000 ősi kiadvánnyal, egy jelentős, 15–16. századi műgyűjtemény, és hatalmas park is, istállókkal, medencékkel.

A Villa San Martino Forrás:Flickr/Markus Mark

Száz tonna márvány

Berlusconi felújíttatta az épület legrosszabb állapotban lévő részeit, és építtetett a kertben egy mauzóleumot saját magának és családtagjainak. A BBC egyik 2003-as cikkéből kiderül, hogy a föld alatti sírkamrába egy római kor előtti temetkezési helyekre hajazó bejáraton és egy keskeny folyosón lehet bejutni. A méretes kamrát egy rózsaszín márványból faragott 100 tonnás szarkofág uralja. A szerző akkor azt írta, hogy a hely leginkább egy fáraó sírkamrájára emlékeztet.

Műholdkép a villáról Forrás: Google Maps

A villa belsejéről egy ausztrál riporter adott leírást, amikor idén januárban meginterjúvolta a volt olasz miniszterelnököt. Azt írta, hogy a látványos freskókkal díszített helyiségeket muranói üveg csillárok világítják meg, a falakon régi mesterek festményei mellett a Berlusconi család tagjainak bekeretezett fotói lógnak, a termeket reneszánsz műtárgyak és kínai porcelán díszítik.

Kolostor volt, kéjlak lett

Az épület amúgy egy bencés kolostor átalakításával épült a 18. században. Sokáig az építtető Giulini család nyaralója volt, majd egy házasság révén a 19. század közepén a híres és ősi milánói nemesi családé, a Casati Stampáké lett. Az ő egyik kései, adósságokban úszó leszármazottjuk adta el Berlusconinak.

A villa a Google Street View képén Forrás: Google Maps

A dúsgazdag médiavállalkozóból politikussá lett Berlusconi nemcsak pihenésre, de üzleti, hivatali célokra, és persze kikapcsolódásra is használja az épületet. Vannak itt irodái médiacégének, az 1990-es évektől pedig fontos politikai találkozók színtere volt. Berlusconi számos politikust látott itt vendégül, és nem csak hivatalos látogatásokon. Itt tartotta ugyanis hírhedt ungabungapartijait is, amelyek egyikén 2008-ban egy kiskorú prostituált is részt vett, emiatt tavaly Berlusconit hét év börtönre ítélték, de idén nyáron másodfokon felmentették.