Harminc halálos ítéletet szabtak ki egy vietnami drogügyben

Vágólapra másolva!
Nem mindennapi drogügyet tárgyaltak Vietnamban: 89 vádlottat fogtak perbe, és 30 halálos ítéletet osztottak ki két tonna heroinért.
Vágólapra másolva!

Harminc embert ítélt halálra kábítószer-kereskedelemért egy vietnami bíróság. A perben 89 vádlott szerepelt, akik a vád szerint közel két tonna heroinnal kereskedtek. Több tucat tettestársuk hat hónaptól életfogytig terjedő börtönbüntetéseket kapott.

Ez volt a valaha volt legnagyobb szabású drogcsempészési per Vietnamban, akár a vádlottak számát, akár a kiszabott büntetéseket, akár a drog mennyiségét tekintik. A halálraítéltek közül kilenc nő, 21 pedig férfi.

Tárgyalásuk az ország északi részén fekvő Quang Ninh tartományban kezdődött az év elején, a vádlottak négy nemzetközi hálózat tagjai voltak, akik 2006 óta szállítottak heroint és más kábítószert Laoszból a szomszédos Vietnamba és Kínába.

Az állami sajtó szerint az egyik hálózat vezetői szökésben vannak. A rendőrség tavaly augusztusban göngyölítette fel a hálózatokat, sok embert vettek őrizetbe, és nagy mennyiségű kábítószert foglaltak le.

A vietnami igazságügy az egyik legszigorúbb a világon a kábítószer-kereskedelem megítélésében. Azt, akinél 600 grammnál több heroint vagy húsz kilogrammnál több ópiumot találnak, akár halálra is ítélhetik.

Harminc évvel ezelőtt az Aranyháromszög néven ismert régióban - Laosz, Mianmar és Thaiföld - állították elő a világon a legtöbb heroint és ópiumot. Azóta Afganisztán vette át a vezető helyet, messze megelőzve Mianmart.

Kövessen minket a Facebookon is!