Válaszokat várnak Moszkvától a lelőtt maláj gép ügyében

Vágólapra másolva!
Általános értelemben kitart a tűzszünet Kelet-Ukrajnában, s a pótlólagos amerikai szankciók kihirdetése attól függ, hogy mi történik majd az elkövetkező napokban a helyszínen - jelentette ki kedden Washingtonban Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormányerők és az Oroszországhoz húzó szakadárok között pénteken jött lére tűzszünet. Harf szerint a fegyvernyugvás általános értelemben kitart, noha elszórtan aknagránát- és lőfegyveres támadásokról érkeztek jelentések olyan helyekről, mint Donyeck és Luhanszk.

A külügyi szóvivő közölte, hogy az Egyesült Államok figyelemmel kíséri az eseményeket és kész további szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben a pénzügyi, az energetikai és a hadiipari szektorban. Ezt a lépést attól teszi függővé, hogy mi történik majd a terepen. Harf szerint az amerikai kormány az Európai Unióval egyeztetve véglegesíti az esetleges gazdasági büntetőintézkedéseket.

Moszkvának több kérdésre is válaszolnia kell

Marie Harf kitért a holland szakértőknek a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatának júliusi, Kelet-Ukrajnában történt lezuhanásáról szóló előzetes jelentésére is. A szóvivő szerint, noha a dokumentum nem vont le következtetést a felelőséggel kapcsolatban, annak megállapításai összhangban állnak azzal az eredeti amerikai állásponttal, amely szerint az utasszállítót egy föld-levegő rakétával lőtték le egy szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai területről.

A szóvivő rámutatott, hogy Moszkvának továbbra is több kérdésre kell választ adnia az incidenssel kapcsolatban. A Holland Biztonsági Testület kedden nyilvánosságra hozott előzetes jelentése szerint a repülőgép még a levegőben darabokra szakadt több kívülről érkező, nagy energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt. Az elemzett adatokból semmi sem utal arra, hogy a szerencsétlenséget műszaki meghibásodás vagy a személyzet hibája okozta volna.