Nagyváradon nyomtattatott hamis pénzt az olasz maffia

Vágólapra másolva!
Illegális pénzjegynyomdát füleltek le Nagyváradon. A román rendőrök 14 millió eurónyi összeget foglaltak le, és 24 gyanúsítottat vettek őrizetbe. A pénz az olasz maffia számára készült.
Vágólapra másolva!

Az olasz maffiának hamis bankjegyeket gyártó pénznyomdát leplezett le péntek hajnalban Nagyváradon (Oradea) a román rendőrség és a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A kommandósok tíz nagyváradi és Bihar megyei cég székhelyén, illetve öt lakásban tartottak házkutatást. Egy raktárhelyiségben két berendezést is találtak, amelyekkel a gyanúsítottak 50 eurós címletű hamis bankjegyeket állítottak elő, állítólag a nápolyi maffia számára.

Megpróbálták elégetni

A rajtaütésben 14 millió eurónyi készpénzt foglaltak le, ebből 11,6 millió eurót abban a raktárépületben, ahol a hamis pénzt nyomtatták. Alina Bica, a DIICOT főügyésze szerint ez a legnagyobb hamispénz-fogás Romániában a rendszerváltás óta.

A gyanúsítottak megpróbálták megsemmisíteni a bizonyítékokat: a tettenérés helyszínén készült, a román hírtelevíziók által bemutatott rendőrségi felvételeken több köteg félig elégett 50 eurós bankjegy látható, és további 90 ezer eurót egy szeméttelepen találtak meg. Állítólag ezt is el akarták égetni hamisítók.

24 gyanúsított

A hatóságok 24 gyanúsítottat vettek őrizetbe, köztük két olasz állampolgárt. Másik három olaszt az olasz Maffiaellenes Nyomozó Igazgatóság vett őrizetbe: náluk állítólag 19 millió eurónyi Romániában hamisított pénzt találtak.

A DIICOT állítólag két éve kezdett vizsgálódni az ügyben, de csak akkor csaptak le, amikor kiderült, hova szállítják a hamis pénzt.