Vérszomjasak az Iszlám Állam fegyveresei

Vágólapra másolva!
Az egységeik mára elfoglalták Szíria egyharmadát, Irakban pedig a terrorcsoport kezén van az ország északi és nyugati területeinek jelentős része.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei szombaton tizenhat kurd harcost öltek meg Irak északi részén, valamint az iraki kormányerők harminc katonájával végeztek az ország más részein, de a dzsihadista erők is állítólag több mint száz embert vesztettek - jelentette az AFP kurd forrásokra hivatkozva.

A dzsihadista fegyveresek megtámadták a pesmerga néven ismert kurd milícia állásait Irak második legnagyobb városának, Moszulnak a közelében, ahol azonban a kurdoknak sikerült visszaverniük a támadást. Ebben az ütközetben az AFP értesülései szerint tizennégy kurd vesztette életét, további két pesmerga kurd egy másik tűzharcban, a szíriai határ közelében halt meg. A francia hírügynökség a Kurdisztáni Hazafias Szövetségtől (UPK) kapott információk alapján tudni véli, hogy a kurdok mintegy száz dzsihadistát öltek meg és 38-at foglyul ejtettek.

Egyre nagyobb területet ellenőriznek

Az IÁ egységei mára elfoglalták Szíria egyharmadát, a szomszédos Irakban pedig a terrorcsoport kezén van az ország északi és nyugati területeinek jelentős része. Korábban a szélsőségesek kijelentették, hogy kalifátust alapítanak az általuk ellenőrzött térségekben. Június 9-én kezdtek nagyobb offenzívába, amelynek során jelentős iraki területeket sikerült elfoglalniuk. Az iraki hadsereg már az első napokban kénytelen volt visszavonulni olyan területekről, amelyek vita tárgyát képezték a bagdadi kormány és a kurdok között, és amelyeket a pesmergák foglaltak el. Így most ez utóbbiak is fegyveres összeütközésbe kerülnek az IÁ harcosaival.

Moszulban, amelyet júniusban vettek be a szélsőséges szunnita IÁ erői, a megszállók több tucatnyi tagját ölték és sebesítették meg a korábbi napokban a helyi felkelők, az úgynevezett Moszuli Forradalmi Brigádok tagjai.