Ukrán engedély nélkül indult el az orosz segélykonvoj

Ukrán válság, Orosz segélyszállítmány
Ukrán válság - Orosz segélyszállítmány
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Vöröskereszt munkatársai nem kísérik a teherautókat, mert nem kaptak megfelelő biztonsági garanciákat. Az oroszok egyoldalú döntéssel indították el a konvojt, mert szerintük az ukrán hatóságok „elfogadhatatlanul” sokáig húzták az időt az ellenőrzéssel.
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminisztérium bejelentette, hogy a konvoj megindult Luhanszk felé. Mint kiderült, ehhez nem kapták meg az ukránok engedélyét. Egy kijevi illetékes közölte, hogy a teljes felelősség Moszkvát terheli.

Luhanszkban már húsz napja nincs víz- és áramszolgáltatás, és nem működnek a telefonvonalak sem.

Úton a senki földje felé

Pénteken mintegy hetven teherautó indult útnak a határ felől. A BBC helyszínen tartózkodó újságírók jelentésekre hivatkozva azt írta, hogy a teherautókat fegyveres lázadók kísérik.

Moszkva úgy döntött, hogy eleget várt a segélykonvoj Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

Luhanszk elméletileg kétórás autóútra van a határtól, de a környéken változatlanul heves harcok dúlnak a lázadók és a kormányerők között.

Az AP amerikai hírügynökség helyszínen lévő tudósítója jelentette, hogy a konvoj letért a Luhanszk felé vezető főútról, és észak felé fordult, majd megállt Uralo-Kavkaz faluban.

Az orosz külügyminisztérium óva intett attól, hogy bárki megpróbálja szabotálni a „tisztán humanitárius missziót”.

Az ukránok szerint agresszió

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője szerint Oroszország közvetlen katonai agressziót hajt végre Ukrajnával szemben. Valentin Nalivajcsenko újságíróknak azt mondta: a teherautók sofőrjei valójában orosz katonák, akik kiképzést kaptak katonai járművek, köztük harckocsik vezetésére és tüzérségi rendszerek kezelésére.

Szavai szerint a segélykonvojnak álcázott fehér színű Kamazokat elsősorban tüzérségi eszközök szállítására fogják használni Ukrajnában, és ezek a fegyverek „civil áldozatokat szednek majd”.