Szíria többé nem gyárthat szarint

Vágólapra másolva!
A szíriai vegyi fegyverek felszámolásával megbízott csoport száz százalékban semlegesítette a szarin gyártásához szükséges hatóanyagokat – jelentette be kedden a Pentagon.
Vágólapra másolva!

Az amerikai katonákból és polgári személyekből álló csapatnak sikerült a Földközi-tenger nemzetközi vizein cirkáló Cape Ray hajó fedélzetén semlegesíteni mind az 581 tonnányi hatóanyagot – közölte Steve Warren ezredes, az amerikai védelmi minisztérium egyik szóvivője.

A szóvivő szerint a csoport már megkezdte a mustárgáz gyártásához használható 19,8 tonna alapanyag semlegesítését is. A szarinhoz hasonlóan a mustárgáz is rendkívül mérgező vegyi fegyver.

Szíria összesen több mint 1300 tonna vegyifegyver-hatóanyagot adott át megsemmisítésre, miután orosz–amerikai megállapodás alapján 2013 októberében csatlakozott a vegyi fegyverek tilalmáról szóló egyezményhez. Ennek fejében elkerülte az amerikai légicsapásokat, amelyeket Washington az után helyezett kilátásba, hogy Damaszkuszt megvádolták: szaringázt vetett be egy tavaly augusztusi támadásban, amelynek 1400 halottja volt.