Oroszország odacsap az EU-nak

Vágólapra másolva!
Az uniós szankciókra válaszul importtilalmat vezet be az EU-ból és az Egyesült Államokból származó élelmiszerekre.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormány egy évre teljes behozatali tilalmat vezetett be az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából származó marha- és sertéshúsra, szárnyasokra, halárukra, tejtermékekre és zöldségekre.

Az Oroszország által bevezetett ellenintézkedések nem vonatkoznak a gyermekélelmiszerekre, sem olyan árucikkre, amelyet az orosz állampolgárok maguk vásárolnak a szankciók által érintett országokban - hangsúlyozta Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

Medvegyev hozzátette: "a korlátozások a mai naptól egy évig érvényesek, de ha partnereink konstruktív hozzáállást tanúsítanak együttműködésünkhöz, az Oroszországi Föderáció kormánya kész felülvizsgálni az intézkedések határidejét".

Az uniós szankciókra adott válaszként Oroszország megtiltja az ukrán légitársaságoknak, hogy az orosz légteret használják.

Fájdalmas lesz

Az Oroszország ellen szankciókat alkalmazó országok agrártermékeire elrendelt orosz embargó rendkívül fájdalmas lesz mindkét fél számára - vélik oroszországi szakértők. Az EU többmilliárd eurós oroszországi gyümölcs- és zöldségexporttól esik el - mutatott rá Szergej Szutrin, a Szentpétervári Egyetem közgazdász kutatója, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok pedig a marhahús- és baromfiexportjáról lesz kénytelen lemondani.

Dimitrij Polevoj gazdasági elemző szerint az importtilalom sokkterápiaként éri majd az orosz élelmiszeripart. "A tilalom a mezőgazdasági importunk tíz százalékát érinti, amit most a lehető leghamarabb pótolni kell" - hangsúlyozta.

Az orosz média azonban új lehetőségeket is felismerni vél az importtilalomban. "Az embargó végre megadja az élelmiszeriparnak a fejlődéshez szükséges lökést" - írta a Vedomoszty napilap.

A legfontosabb exportcikkek

A mezőgazdasági termékek az EU legfontosabb ororszországi exportcikkei közé tartoznak a gépek, vegyipari termékek és gyógyszerek után. Az EU-tagországok 2013-as orosz exportja összesen mintegy 120 milliárd euróra rúgott. Ennek durván egytizedét, 11,9 milliárd eurót tettek ki az agrártermékek - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

Az agrártermékek között első helyen álltak a gyümölcsfélék, a sajt és a sertéshús. Mindhárom termékcsoport exportjának értéke 1 milliárd euróra rúgott. Ezt követte a zöldségfélék, az égetett szeszes italok és a likőr exportja 700-700 millió euró értékben. A zöldség- és gyümölcsfélék kivitelében messze az első helyen állt az alma és a paradicsom, amelyet a sárga- és őszibarack és a körte követett.