Nem fizetnének váltságdíjat a túszokért az amerikaiak

Vágólapra másolva!
James Foley újságíró brutális meggyilkolása ellenére nem támogatja az amerikaiak többsége, hogy váltságdíjat fizessenek a túszokért a terroristáknak – derült ki a Reuters és az Ipsos közös felméréséből.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek 62 százaléka ért egyet az amerikai és a brit kormány politikájával ebben a kérdésben, 21 százalék ellenzi azt.

Az augusztus 12-25 között 4685 nagykorú amerikai állampolgár megkérdezésével elvégzett internetes felmérésből az is kiderült, hogy a többség szerint az Egyesült Államoknak valamilyen módon be kellene avatkoznia Irakban, bár a katonai jelenlétet csak egy jelentéktelen kisebbség támogatja.

A válaszokat illetően egyébként kevéssé tért el az emberek álláspontja attól függően, hogy demokraták, republikánusok vagy függetlenek.

Van, aki segélyt se küldene

Mindössze 29 százalék vélekedett úgy, hogy Washingtonnak semmilyen formában nem kellene részt vennie a konfliktusba, még segélyek vagy fegyverek küldésével sem.

Van, aki segélyt se küldene a menekülteknek Forrás: MTI/AP/Hálid Mohammed

31 százalék szerint segélyt kell nyújtani a térségből menekülteknek, míg 21 százalék egyetért az amerikai légicsapásokkal.

A megkérdezetteknek mindössze a 12 százaléka támogatná, ha az Egyesült Államok finanszírozna és részt venne egy nemzetközi intervencióban. 11 százalék szerint különleges egységeket kellene küldeni Bagdad védelmére, tíz százalék pedig fegyverekkel látná el az iraki hadsereget.

Mindössze hét százalék küldene amerikai szárazföldi csapatokat Irakba.

Nem értenek egyet Obamával

Az Egyesült Államok korlátozott légicsapásokkal támogatja a kurdok harcát az Iszlám Állam állásai ellen, valamint az amerikai állampolgárok védelmét.

A megkérdezetteknek azonban mindössze a 36 százaléka ért egyet Barack Obamával, aki a közölte: addig nem tesz többet, amíg az iraki kormány nem kezd átfogó politikai reformokba.

Washington megkérte Katart, hogy ne fizessen váltságdíjat

Az Egyesült Államok korábban megkérte Katart, hogy ne fizessen váltságdíjat Peter Theo Curtisért; az amerikai túsz vasárnap szabadult egy szíriai lázadó csoport fogságából. A férfi családját a katari kormány többször biztosította arról, hogy nem fizettek érte.

James Foley brutális meggyilkolása után ismét felerősödött a vita arról, hogy szabad és kell-e váltságdíjat fizetni a háborús övezetekben túszul ejtettekért. Katar többször váltott már ki nyugati állampolgárokat iszlamisták fogságából.