Nagy-Britannia is beszállhat az iraki hadműveletekbe

Vágólapra másolva!
Meg kell állítani az Iszlám Állam előretörését, különben a fegyveresei előbb-utóbb Nagy-Britannia utcáin is megjelennek – vélekedik a brit kormányfő, aki nem zárja ki a katonai beavatkozás lehetőségét sem. Közben amerikai harci gépek kilenc légicsapást mértek dzsihádista fegyveres célpontokra a moszuli gát térségében.
Vágólapra másolva!

David Cameron a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapban közzétett írásában leszögezte, hogy ha e „barbár és önmagukból kifordult szélsőségesekkel” a külvilág nem foglalkozik, mégpedig azonnal, akkor terrorállam jön létre a Földközi-tenger partján, egy NATO-tagállam, Törökország határán.

Cameron szerint Nagy-Britanniának „katonai képességeit” is be kell vetnie e „kivételesen veszélyes” terrorista mozgalom előretörésének megállítására, máskülönben az Iszlám Állam csak még erősebbé válik, és végül Nagy-Britannia utcáin hajt végre támadásokat.

Nem megszálló hadsereg lesz

A brit kormányfő hangsúlyozza: aligha meglepő, hogy a brit gazdaság hosszú recessziója, valamint a nehéz és hosszú iraki és afganisztáni konfliktusokban vállat brit szerep után oly sokan ellenzik Nagy-Britannia újbóli szélesebb körű bekapcsolódását az iraki fejleményekbe.

Hozzátette: egyetért azzal, hogy Nagy-Britannia ne vezényeljen ki „megszálló” hadsereget. A valós biztonságot azonban csak akkor lehet megteremteni, ha Nagy-Britannia a rendelkezésére álló összes erőforrást beveti. Azt azonban nem részletezte, hogy pontosan milyen katonai fellépésre gondol.

Drasztikus lépések

A brit miniszterelnök elárulta, hogy a kormány kemény fellépésre készül azok ellen is, akik a brit utcákon terjesztik a szélsőséges iszlám ideológiát, vagy tagokat toboroznak az Iszlám Állam számára. Cameron közölte: már tárgyalt is erről Sir Bernard Hogan-Howe-val, a Scotland Yard főparancsnokával, és döntés született arról, hogy bárkit azonnal őrizetbe kell venni, akit toborzáson érnek, vagy akár csak az Iszlám Állam fekete zászlajával a kezében mutatkozik.

A brit nép toleráns, de e tolerancia nem terjed ki „az ilyen mérgező szélsőségesség” megtűrésére Nagy-Britanniában – hangsúlyozta cikkében a kormányfő.

Rakétával szerelik fel a USS George H.W. Bush anyahajón az iraki célpontok ellen induló harci gépeket Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Kilenc csapás

Kilenc légicsapást mértek az amerikai harci repülőgépek dzsihádista célpontokra Észak-Irakban, a moszuli gát térségében, a kurdok offenzívájának segítésére – jelentette be az amerikai védelmi minisztérium.

Kurd tisztségviselők már korábban jelezték, hogy amerikai légi támogatással sikerült ellenőrzésük alá vonni a gát keleti oldalát, és folytatják az előrenyomulást.

A Pentagon bejelentése szerint a szombati csapásokkal összesen tizennégy páncélozott vagy fegyverekkel ellátott járművet semmisítettek vagy rongáltak meg Az amerikai gépekben nem esett kár. A műveletben pilóta nélküli gépek (drónok) is részt vettek.

Több száz embert öltek meg Szíriában

Egy szíriai törzs mintegy hétszáz tagját ölték meg az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei az elmúlt két hétben ellenzéki források szerint, további százakat pedig elhurcoltak. Az as-sejtaat törzs tagjai az iszlám szélsőségesek „hitetleneknek” tekintik, mert nem voltak hajlandók az Iszlám Állam által megszabott „szabályok” alapján élni. Korábban a törzs több tagját keresztre feszítették és lefejezték.