Nem ilyen fogadtatásra számítottak az ukrán katonák Oroszországban

Vágólapra másolva!
Több száz ukrán katona érkezett Oroszországba hétfőn. Moszkva szerint menedéket kértek, Kijev viszont állítja, hogy a lázadók tüzérségi támadása miatt voltak kénytelenek átlépni a határt, de már megtették a szükséges diplomáciai lépéseket a hazavitelük érdekében.
Vágólapra másolva!

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője bejelentette, hogy 311 katona és határőr „kénytelen volt átlépni az orosz határt” a gukovói ellenőrzőpontnál, mert a lázadók heves tüzérségi tűz alá vették őket.

Ukrajna diplomáciai csatornákon keresztül próbálja meg visszakapni őket – idézte a BBC.

Orosz illetékesek viszont korábban azt közölték, hogy 438 ukrán katona és határőr kért menedéket, de közülük több mint 180 visszatért később Ukrajnába.

Ukrajna szerint nem dezertáltak

Liszenko tagadta, hogy az ukrán katonák dezertáltak, valamint azt is, hogy a lázadók a harcok során többüket elfogták.

Egy másik ukrán katonai szóvivő szerint a csapat az után vonult vissza Oroszország területére, hogy kifogytak a lőszerből és egyéb készletekből a harc során. Abban az ukrán és az orosz fél is egyetért, hogy a katonák egy része a 72. gépesített brigádhoz tartozik.

Megkapnak mindent

Az ukrán katonákat sátortáborban helyezték el, és megkapnak mindent, amire szükségük van – számolt be újságíróknak az ITAR-TASZSZ helyszíni jelentése szerint Vaszilij Malajev, a rosztovi körzeti határőrség szóvivője.

Kaptak élelmet, vizet és ruhát, holnap pedig már meleg étel is hoznak nekik – tette hozzá.

Anton Singera, a brigád orvosa elmondta az újságíróknak, hogy végre megfürödhettek, és kipihenhették magukat. „Azon nyomban kaptunk enni, amiért nagyon hálásak vagyunk. Az igazat megvallva nem ilyen fogadtatásra számítottunk” – folytatta.

Az életüket mentették

Beszámolt arról is, hogy sok a sebesültjük. A brigád a Krasznopartizanszk városa körüli harcokban vett részt, ahonnan Singera szerint „senki nem evakuálja a sebesülteket”. „Gyakorlatilag lehetetlen orvosi ellátásban részesíteni őket, mert nincs gyógyszer és egyéb szükséges felszerelés” – tette hozzá.

Singera elmondta: azért mentek át Oroszországba, hogy megmentsék az emberek életét, és személy szerint nem áll szándékában a közeljövőben visszatérni Ukrajnába.

Reményét fejezte ki, hogy hazatérésük után nem állítják őket bíróság elé dezertálás miatt.