London boldogulna az EU nélkül is

URBAN TRANSPORT SEATED The Mayor of London Boris Johnson (L) and British Prime Minister David Cameron metro
The Mayor of London Boris Johnson (L) and British Prime Minister David Cameron speak as they travel on an underground train to Westminster after visiting Harrow Skills Centre and meeting local shoppers in northwest London, on May 12, 2014, during campaigning ahead of European Parliament and local elections on May 22. AFP PHOTO / STEFAN ROUSSEAU/POOL
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból jobb megoldás lenne London városának, mint a jelenlegi helyzet fenntartása.
Vágólapra másolva!

Londonnak nem jelentene gondot, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból, sőt jobban is járna, mint azzal, ha az ország a megreformálatlan unió tagja maradna. Ezt derül ki abból a jelentésből, amelyet Boris Johnson londoni polgármester megrendelésére készült el.

Boris Johnson és David Cameron Forrás: AFP/Stefan Rousseau

A Sunday Times forrásai szerint Boris Johnson úgy gondolja, hogy David Cameron miniszterelnöknek bátor követelésekkel kell előállnia a brit uniós tagság újratárgyalásánál, és meg kell mutatnia, hogy nem tart attól sem, hogy esetleg kivezeti az országot az EU-ból, amennyiben kudarcot vallanak a tárgyalások.

Ha Nagy-Britannia tagja marad egy megreformált, és a 28 tagországon kívüli kereskedelem bővítésében érdekelt Európai Uniónak, London 350 milliárd fontos GDP-je, amely a teljes brit gazdaság nagyjából ötödét teszi ki – 2034-re elérheti a 640 milliárd fontot, de még akkor is 614 milliárdra ugrana, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból. Ugyanakkor, ha ez EU nem valósítja meg a reformokat, és Nagy-Britannia ennek ellenére tag marad, akkor ugyanez alatt az idő alatt London GDP-je csak 495 milliárd fontra nőne.

Népszavazás jöhet

A jelentést készítő Gerard Lyons bankár szerint Nagy-Britannia szempontjából az lenne a legjobb gazdasági forgatókönyv a következő húsz évben, ha egy megreformált Európai Unió tagja maradna. A második legjobb választás viszont az lenne, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból. A bankár közölte: „Nagy-Britannia csak akkor érhet el értelmes uniós reformot, ha komolyan veszi az esetleges kilépést”.

A brit miniszterelnök újra kívánja tárgyalni Nagy-Britannia Brüsszellel fenntartott viszonyát és ígérete szerint 2017 végéig népszavazásra bocsátja az uniós tagság kérdését.